Update

Dagen burgemeester Den Helder lijken geteld

Commissaris van de Koningin Harry Borghouts deelde donderdag aan de gemeenteraad van Den Helder mee dat de bemiddelaar de partijen niet op een lijn heeft gekregen in het conflict tussen de Helderse burgemeester Stefan Hulman en zijn wethouders. Foto ANP

DEN HELDER - De dagen van Stefan Hulman als burgemeester van Den Helder lijken geteld. Een poging van een bemiddelaar, oud-rechter Machteld Pel, om Hulman en zijn wethouders weer op een lijn te krijgen, is mislukt. Dat maakte de commissaris van de Koningin Harry Borghouts in Noord-Holland donderdag bekend.

De wethouders houden vast aan hun eerdere standpunt dat Hulman (VVD) moet opstappen. De fractievoorzitters van de coalitiepartijen PvdA, CDA en VVD staan achter hun wethouders, bleek donderdag. Hulman zelf wilde niet reageren.

Hulman, die vrijwel meteen na zijn benoeming in 2007 naar Den Helder was verhuisd, kreeg een maandelijkse vergoeding van 3200 euro van de gemeente voor zijn dubbele woonlasten. Die kreeg hij omdat hij er niet in was geslaagd zijn huis in Rotterdam te verkopen. In die stad was hij wethouder.

Later bleek dat Hulman verkeerde informatie had verstrekt over zijn inkomsten. In januari zegden de wethouders om die reden het vertrouwen in hem op.

PvdA-fractievoorzitter Theo Rijnten zei donderdag dat het in de ontstane situatie onvermijdelijk is dat Hulman wijkt. Zijn CDA-collega Wiltrude Turnhout vindt het logisch dat de raad een ontslagprocedure in gang zet. Vicefractievoorzitter Ben Reiff van de VVD acht het starten van zo'n procedure onontkoombaar.

Hulman wil pas volgende week woensdag reageren. Dan vergadert de gemeenteraad over de kwestie. Daaraan voorafgaand praat de commissaris van de Koningin in Noord-Holland met de raad achter gesloten deuren. Borghouts had de bemiddelingspoging bedacht.
(ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden