Dagelijks kruipen 121 bestuurders onder invloed achter het stuur

Jaarlijks worden er 44.000 mensen betrapt op rijden onder invloed. Dat zijn er 121 per dag. Dat blijkt uit het rapport Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012, waarin cijfers staan van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Raad voor de Rechtspraak en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).

redactie
Rijden onder invloed geldt als een misdrijf. Als bestuurder van een auto kan je een boete krijgen van 350 tot 750 euro, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf. Beeld anp
Rijden onder invloed geldt als een misdrijf. Als bestuurder van een auto kan je een boete krijgen van 350 tot 750 euro, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf.Beeld anp

De politie registreerde in 2012 in totaal ruim 44.000 keer een geval waarbij een bestuurder onder invloed zich op de openbare weg begaf, terwijl die niet mocht rijden omdat hij teveel alcohol, drugs of medicijnen had gebruikt. In 2006 lag dat aantal nog een stuk hoger, namelijk 61.000 per jaar oftewel 167 per dag.

Rijden onder invloed geldt als een misdrijf. Als bestuurder van een auto kan je een boete krijgen van 350 tot 750 euro, een taakstraf of zelfs een gevangenisstraf. Ook kan het rijbewijs voor maximaal 5 jaar worden afgepakt.

Uit een onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOW) van vorig jaar blijkt dat het aantal doden en gewonden in het verkeer dat valt bij ongelukken waarbij 'ten minste één van de betrokken bestuurders alcohol heeft gebruikt', daalt. Toch overleden tussen 2006 en 2009 jaarlijks meer dan 40 mensen door alcoholgerelateerde ongelukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden