Update

Dag van studentenmars eindigt op Koningsplein

Een groep docenten en studenten - naar schatting ruim duizend mensen - van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft vandaag een protestmars gelopen vanaf Roeterseiland naar het Binnengasthuisterrein. Daarmee is opnieuw een opgroep gedaan voor meer democratie.

Redactie
null Beeld Lorianne van Gelder
Beeld Lorianne van Gelder

Een deel van de betogers ging na de mars, die om drie uur begon, richting Universiteitsbibliotheek aan het Singel, die op slot werd gedaan. Nu heeft een sterk uitgedunde groep zich verplaatst naar het Koningsplein, aan de overkant. De kans is groot dat ze op een gegeven moment zullen afdruipen.

Medewerkers en studenten die in de Universiteitsbibliotheek vast zaten, mochten in kleine groepjes via een andere ingang het gebouw verlaten.

De demonstranten - docenten en studenten - liepen vanmiddag hun protestmars via de Stopera, uit solidariteit met de uitgeprocedeerde asielzoekers. De asielzoekers sloten zich bij de groep aan en liepen mee naar het Binnengasthuisterrein.

Mattijs van de Port, hoogleraar antropologie van de VU, liep ook mee: 'Het College van Bestuur heeft ontzettend veel schade aangericht door de ontruiming van het Maagdenhuis. Het is heel goed dat er breed gedragen protest is.'

Ook Tom Hoven van de landelijke studentenbond LSVB was aanwezig. Volgens hem is de roep om meer inspraak een landelijke kwestie. 'Indrukwekkend dat er zoveel studenten én docenten op de been zijn. De leden van CvB mogen wel eens na gaan denken over hun eigen positie.'

Geen gezichtsbedekking
De gemeente had laten weten dat de betogers zich aan een aantal voorschriften moesten houden. Dit omdat er bij een eerder demonstratie op 13 maart ongeregeldheden waren. Zo mochten ze geen gezichtsbedekking dragen als ze zich op één of andere manier misdragen. Ook moesten de betogers zich aan de afgesproken route houden.

Overigens steunden niet alle aanwezigen de demonstratie. Marit Werksma (25), studente bedrijfskunde aan de UvA, is naar eigen zeggen heel tevreden over de universiteit. 'Als je inspraak wilt, zijn er genoeg mogelijkheden. Ik snap dat de UvA een bepaald budget heeft. Zo'n demonstratie moet kunnen, maar de bezetting van het Maagdenhuis vond ik overdreven.' Studenten Ralph en Nicky, die langs de optocht stonden, waren ook kritisch. 'Als je niet tevreden bent met de UvA ga je toch gewoon ergens anders studeren?'

Einde aan bezetting
Zaterdagochtend kwam er na zes weken een einde aan de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. De ME werd ingezet om de actievoerders uit het pand te krijgen.

Vandaag eisetn ruim driehonderdvijftig hoogleraren en docenten van de Universiteit van Amsterdam in een ingezonden brief in nrc.next dat het College van Bestuur (CvB) vertrekt. Ook de ASVA studentenunie heeft het vertrouwen in het CvB opgezegd.

undefined

Betogers, onder wie GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver Beeld Lorianne van Gelder
Betogers, onder wie GroenLinks-Kamerlid Jesse KlaverBeeld Lorianne van Gelder
Gezichtsbedekking is niet toegestaan tijdens de demonstratie als de betogers zich misdragen. Beeld Lorianne van Gelder
Gezichtsbedekking is niet toegestaan tijdens de demonstratie als de betogers zich misdragen.Beeld Lorianne van Gelder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden