Plus

Dag van de strafeis: 'Holleeder toonde geen enkel berouw'

De strafeis van levenslang voor Willem Holleeder laat zich lezen als een aanklacht tegen zijn gehele criminele carrière.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Om aan te tonen hoe de 60-jarige Amsterdammer in elkaar steekt, grijpt het Openbaar Ministerie terug naar 'het spoor van ellende, verdriet en ontreddering' dat hij heeft achtergelaten gedurende zo'n beetje zijn volledige volwassen leven.

De strafeis volgde vrijdag op het vier dagen durende requisitoir van de aanklagers, waarin een voor een de vijf liquidaties tussen 2003 en 2006, waarin Holleeder de hand zou hebben gehad, werden besproken.

Een smoking gun werd niet gepresenteerd, maar de overstelpende hoeveelheid mensen die verklaringen aflegden ten nadele van Holleeder en de vele feiten die deze verklaringen ondersteunden, maakten de eis van levenslang onvermijdelijk.

Pleidooi
Of de rechter meegaat in deze strafeis valt niet te voorspellen. Als het aan de verdediging ligt, wordt komende week, als de advocaten van Holleeder een begin maken met een pleidooi dat ten minste vijf dagen in beslag zal nemen, een genuanceerder beeld geschetst van het werkzame bestaan van hun cliënt.

Advocaat Sander Janssen, die de eis van levenslang gezien het voorafgaande 'niet verrassend' noemde, stelde dat het OM heeft lopen shoppen in de enorme berg feiten die zich gedurende de 54 zittingsdagen tellende zaak hebben aangediend. "Zij hebben daar alle feiten uitgepikt die in hun straatje passen."

Meedogenloze man
De aanklagers schetsten vooral het beeld van een nietsontziende en meedogenloze man. Maar, zeggen zij: Holleeder was een man met twee gezichten. "Hij presenteerde zich op de zitting als een gezellige, Amsterdamse jongen met wie het goed toeven is. Iemand die graag en veel praat en die hartelijk lacht om grappen en kwinkslagen. Een beminnelijk mens die het goed voorheeft met zijn familie en de mensen om hem heen."

Maar volgens het OM doemt uit het dossier zoals dat is gepresenteerd, waaronder uitingen die zijn te horen in opnames gemaakt door zijn zusters, een heel ander beeld op. "Je hoort een man die alleen denkt aan zijn eigen belang. Wij zien het als uitingen van een dwingeland, die zichzelf in het middelpunt van alles plaatst en volledig zijn zelfbeheersing verliest als hij voelt dat hij de zaken niet meer naar zijn hand kan zetten."

Eigen waarheid
De aanklagers verwijzen daarbij naar het strafblad van Holleeder, waarop in totaal al twintig jaar en vier maanden cel prijken. Van inzicht in zijn eigen handelen is geen sprake, aldus de aanklagers. Holleeder ontkent altijd alles.

"Totdat hij er een belang bij heeft om iets wel te bekennen, zoals bijvoorbeeld het Heinekenlosgeld. Hij heeft tijdens dit proces zijn eigen lezing gegeven van die feiten, de schuld bij anderen gelegd, hele en halve leugens verteld en zijn eigen waarheid geconstrueerd. Hij heeft op geen enkel moment berouw getoond over wat er met de slachtoffers is gebeurd, of compassie met hun nabestaanden."

Verschuiving van loyaliteit
Volgens de aanklagers werd de loyaliteit van Holleeder steeds verlegd naar die partij die het sterkste was en waar het meest te halen viel. "De verschuiving van loyaliteit ging steeds gepaard met het definitief afscheid nemen van de achterblijver: die werd vermoord."

Het OM is ervan overtuigd dat de straf die Holleeder wordt opgelegd recht moet doen aan het verlies dat de nabestaanden hebben moeten incasseren. Volgens de aanklagers is er maar één passende straf: levenslang.

Lees meer: OM eist levenslang voor Holleeder, wat betekent dat?

Lees het liveblog over de zaak hier terug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden