Bezorgtest

Dag KFC, voortaan bestellen we onze kip wel bij Uncle Lee

Culinair schrijver Monique van Loon bestelt en bespreekt wekelijks een thuisbezorgmaaltijd. Dit keer van: Uncle Lee.

Is dit de beste gefrituurde kip van de stad? Beeld Monique van Loon

Waar bestellen we?
Uncle Lee is een afhaalzaak op een verlaten industrieterrein, ingeklemd tussen een tankstation en een kringloopwinkel. Ze bezorgen, naar het schijnt, de beste Koreaanse gefrituurde kip van de stad.

Laten we het menu eens doornemen.
Het concept is simpel: vier delen kip in vier soorten marinades. Drumsticks, boutjes, wings en 'boneless' kip, elk te bestellen met je favoriete saus. Fire chicken (pittig), honey combo (mild, met citroen, honing en tijm), sweet chilli (met verse gember) en tot slot typisch Koreaans: in sojasaus, 'naar eeuwenoud familierecept'.

Is het louter kip wat de klok slaat?
Er zijn ook bijgerechten: huisgemaakte rettich, koolsla en rijst. De prijzen zijn erg netjes, zo zijn er aantrekkelijk geprijsde combimenu's. Voor een menu met negen boutjes en negen wings betaal ik €14,95, voor drie euro meer krijg je er rettich, koolsla en rijst voor een persoon bij.

Je kunt per kipdeel een saus kiezen, zodat niet alles hetzelfde smaakt. Ik doe er ook nog een mediumportie hete boneless chicken bij (€ 6,95), zodat ik drie soorten marinades kan testen (fire, sweet en soja).

Tok tok!
Na dertig minuten staat de bezorger op de stoep. Hoewel het een dik kwartier fietsen naar mijn huis is, komt alles warm aan. De zaak bedient een enorm groot postcodegebied, dus ze zullen wel gewend zijn ver te trappen. De verpakkingen zijn goed, want al het eten is in perfecte staat.

Is de kip zo goed als men beweert?
Misschien nog wel beter. De fire chicken is pittig en smakelijk, maar de sojasaus-glaze is mijn favoriet: verslavend lekker. De sweet chilli is ook niet onaardig, maar doet mij iets te veel denken aan de zoete saus bij de ku lo yuk van de Chinees. Maar waar ik vooral om sta te springen, is de fantastische dikke korst.

Het korstje om de gefrituurde kip van bijvoorbeeld KFC doet altijd een beetje cornflake-achtig aan, maar dit deegjasje lijkt eerder op dat van een oliebol. Soms zacht en luchtig, soms keihard krokant. En ondanks het tweemaal frituren is het vlees binnenin belachelijk mals gebleven.

En de bijgerechten?
Die zijn even goed. Het zoetzuur van rettich is stevig, bitter en zuur - een perfecte kompaan bij de vette kip. De koolsla idem dito: een frisse en knapperige tegenhanger. De gestoomde rijst is lekker plakkerig, deze mag wellicht wel nog wat zout hebben.

Nog een keer bestellen?
De porties zijn enorm (ik had er nog een tweede dag lunch én avondeten aan) en de kwaliteit is top. Let op: dit wordt de populairste zaak van 2019.

Restaurant Uncle Lee
Open ma-zo 17.00 tot 00.00 uur.
Bestellen via Deliveroo en Thuisbezorgd
Prijs €24,90 voor boutjes, wings en boneless chicken, rettich, koolsla en rijst
Aanrader Ja. Ga. Dit. Eten.

Let op: Deze recensie heeft gezorgd voor veel meer bestellingen. Daardoor kan het soms lang duren voordat je je maaltijd binnen hebt. Uncle Lee zegt er alles aan te doen om iedereen zo snel mogelijk te helpen.

De fantastisch dikke korst. Beeld Monique van Loon

Lees hier onze andere bezorgtesten.

De bijgerechtjes zorgen voor wat frisheid. Beeld Monique van Loon

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden