Dag 6: Holleeder een familieman? 'Dat is helemáál niet zo!'

Na veel inleidend getouwtrek brandde het verhoor van Willem Holleeders zus Sonja halverwege de middag toch los. Dat Willem haar zijn 'lievelingszusje' had genoemd en zichzelf 'een familieman'? "Dat is helemáál niet zo!"

Sonja Holleeder in een afgesloten ruimte tijdens haar getuigenverklaring bij de rechtbank in de zaak tegen haar broer. Beeld anp
Sonja Holleeder in een afgesloten ruimte tijdens haar getuigenverklaring bij de rechtbank in de zaak tegen haar broer.Beeld anp

Ze is opgelucht dat ze nu 'het hele verhaal' kan vertellen, al is ook steeds voelbaar hoe ze zich in de getuigencabine zit op te vreten. Soms komen de tranen.

De ellende voor Sonja, Willem Holleeders oudste zus, begon volgens haar in 1996. Willem en haar man Cor, tot dan bloedgabbers, waren gebrouilleerd geraakt. Cor werd datzelfde jaar beschoten in de auto waarin ook Sonja en hun zoontje zaten. Cor raakte gewond, maar overleefde het.

Het idee was al snel dat de zware criminelen Sam Klepper en John Mieremet achter de aanslag zaten. Willem Holleeder koos volgens Sonja hún kant.

Bloedgabbers
Huilend: "Ik kan me dat niet vóórstellen. Als je zulke bloedgabbers bent, dat je dan overstapt naar degenen die gewoon geschoten hebben op je vriend, op zijn kind, op je zus..."

"Cor moest gewoon dood. Toen het was mislukt moest Cor van Klepper en Mieremet een boete betalen. Dan gaat Willem, omdat-ie zo laf is, met die tegenpartij in zee!"

Van Hout ging revalideren in Frankrijk. Later werd hij weer gearresteerd in de grote drugszaak City Peak. Sonja: "Ja, ik heb de kinderen alleen opgevoed."

Nadat hij in 2000 was vrijgekomen, had haar broer volgens Sonja de jacht op Cor geopend.

Raket
"Dat was zó heftig. Ik moest zeggen waar Cor zat, waar hij verbleef. Hij zou een raket naar binnen schieten als ik het niet zou zeggen," herhaalt Sonja tegen de rechtbank wat ze eerder aan de politie en de onderzoeksrechter heeft verteld.

"Dan moest ik ineens de luxaflex op een bepaalde stand zetten als Cor thuis was (zodat Holleeder de moord kon voorbereiden). Het is te krankzinnig voor woorden. Hij kan nu wel zeggen dat het niet zo is, maar ik zweer het."

Sonja hield de luxaflex maar 'half-half' open om het onduidelijk te houden. Cor wilde op zijn beurt weer weten waarmee Willem bezig was.

Willem 'liep te tieren en schreeuwen' omdat Sonja hem niet naar Cor leidde. "Op een gegeven moment raakte ik helemaal murw. Hij heeft altijd gezegd: 'Ik dreig niet, ik doe'."

'Een debiel ben je'
Sonja herhaalde ook de bijtende kwalificaties die haar volgens haar ten deel vielen. Willem noemde haar 'een mongool' en 'een debiel'. "Dat schreeuwde-ie dan. 'Een debiel ben je!'"

Nadat Cor van Hout op 24 januari 2003 bij de derde poging toch was geliquideerd, kwam Willem volgens Sonja eerst op de bank zitten doen alsof hij het erg vond, maar diezelfde dag nog kwam hij om de erfenis. Sonja, die het proces tot nu toe via de media heeft gevolgd: "Hij zegt hier steeds dat ik zijn lievelingszusje ben en dat hij een familieman is. Dat is helemaal niet zo. Dan had hij me geholpen. De avond van de liquidatie van Cor kwam hij al om de aandelen van (de prostitutiepanden aan de Alkmaarse) Achterdam. Dan ben je gewoon een vieze hond."

Scherp bevragen
Dinsdagmiddag krijgen Willem Holleeder en zijn advocaten voor het eerst de gelegenheid Sonja te ondervragen. Ook dat zal een emotionele bedoening worden. Willem, die op de eerste verhoordag in zijn ruitjesoverhemd rustig aantekeningen maakte, zal zijn zus scherp willen bevragen - en zij zal scherp reageren, laat zich aanzien.

Overigens gaat het nog steeds om oppervlakkige, inleidende verhoren. Later zal de rechtbank tijdens de behandeling van de moorddossiers de verklaringen van Holleeders zussen en ex tot in detail met ze bespreken.

Volg het hele proces in het liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden