Cannesblog

Dag 10: Een peperduur toilet als trofee

In Zuid-Frankrijk begon vorige week woensdag de 70e editie van het gerenommeerde Filmfestival van Cannes. Paroolverslaggever Jan Pieter Ekker blogt dagelijks over zijn belevenissen.

Jan Pieter Ekker
De film van Fatih Akin (derde van links) kon Jan Pieter Ekker niet echt bekoren. Beeld anp
De film van Fatih Akin (derde van links) kon Jan Pieter Ekker niet echt bekoren.Beeld anp

Dag 10: vrijdag 26 mei

Mijn laatste dag van wat achteraf, denk ik, een redelijk festival zal blijken te zijn. Vooraf had ik de indruk dat het een fantastisch programma was, inclusief de Quinzaine en de Semaine. Aanvankelijk waren de reacties ook (behoorlijk tot zeer) positief, maar na een paar dagen begon iedereen alweer te schrijven dat het wat tegenviel.

En toch zegt dat weinig, omdat je vermoeid raakt en omdat je vaak eerst de zwaktes ziet en de kwaliteit van een film vaak pas later binnenkomt. Die dingen houden met elkaar verband; het blijft - ook na al die jaren Cannes - moeilijk om persoonlijke en andere omstandigheden (subjectief) te negeren bij het inschatten van de film zelf (objectief).

Hoe dan ook, ik heb me nog prima vermaakt bij L'amant double, waarin de Franse regisseur François Ozon zijn lusten botviert op het Doppelgängermotiv. Ik heb een uur en drie kwartier zitten verbijten bij Aus dem Nichts, Fatih Akins schematische, van begin tot het einde voorspelbare pamflet over goede Turken en foute neonazi's.

En ik heb met stijgende verbazing zitten kijken naar Lynne Ramsay's You Were Never Really Here - wat is er in de regisseur van het prachtige, sfeerrijke Morvern Callar gevaren?! (Hoofdrolspeler Joaquin Phoenix vind ik overigens wel goed, en de soundtrack ook). Tussen de bedrijven door ook nog vier interviews gedaan, met de charmante Iers-Zambiaanse Rungani Nyoni (I Am Not a Witch) en de Argentijnse duo-regisseurs Cecilia Atan en Valeria Pivato (La novia del desierto).

Met de boze, uitgesproken Sergei Loznitsa (A gentle creature; zijn vrouw Maria Choustova-Baker, die als tolk optrad terwijl Loznitsa zelf ook prima Engels spreekt, wilde dat ik hem naar de Nederlandse creatieve inbreng zou vragen, maar dat doe ik later nog wel eens. Nu ging het over MH17, Rusland en de rest van de wereld) en met de broertjes Josh en Bob Safdie.

Hun beste verhalen gingen over Robert Pattinson. Die lijdt volgens Josh aan een posttraumatisch stresssyndroom sinds hij de hoofdrol vertolkte in Twilight, en daarom was hij zo geschikt voor Good Times, die hem op het lijf is geschreven. Omdat de film is geselecteerd voor Cannes kocht Pattinson hetzelfde toilet als hij zelf heeft voor Josh Safdie. Het is een soort robot, vertelde Josh. En hij gaat hem niet gebruiken; het peperdure ding komt als een soort trofee bij hem thuis te staan. Hebben ze in ieder geval een trofee. Zondag gaat het om het eggie, dan worden de Gouden Palm en een karrelading andere prijzen uitgereikt. Er valt weer geen zinnig woord over te zeggen...

Beste film: Loveless (maar niet Zvyangintsevs beste)
Beel beter dan-ie in eerste instantie leek: Happy end van Michael Haneke
Film die ik echt nog een keer moet zien: The Square van Ruben Ostlund
Beste openingsscène: L'amant double van François Ozon (zelf maar even gaan kijken)
Voor het 18e jaar op rij gemist: de Provençaalse lunch, ons aangeboden door de burgemeester van Cannes
Grootste gemis: Nederlandse producties (Lejla van Stijn Bouma is overigens een mooi, sfeerrijk filmpje), spraakmakende regisseurs als Lars von Trier en Michael Moore, en iets dat de moeite waard is uit Hollywood (Dunkirk!)
Grootste tegenvaller: Ajax. De jongens waren een maatje te klein voor de mannen, Bosz moest zijn meerdere erkennen in Mourinho. Nu maar hopen dat dit ontzettend leuke elftal een beetje intact blijft.

Robert Pattinson, midden, zou lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom sinds hij de hoofdrol vertolkte in Twilight. Beeld anp
Robert Pattinson, midden, zou lijden aan een posttraumatisch stresssyndroom sinds hij de hoofdrol vertolkte in Twilight.Beeld anp

Dag 9: donderdag 25 mei

Cannes is kiezen, iedere dag weer. Maar donderdagochtend viel er wel heel veel te kiezen. Om 10.30 uur werden de eerste twee afleveringen vertoond van het derde, lang verwachte seizoen van Twin Peaks; om 11.00 uur was de persconferentie van de Safdie-broertjes (die met Good Times een soort Into the Night op acid hebben gemaakt) waar ook hoofdrolspeler Robbert Pattinson bij aanwezig was.

Om 11 uur was ook Programme 2 van de Cinéfondation, waarin Stijn Bouma's fraaie kortfilm Lejla was opgenomen. En om 11 uur stonden ook 12 Jours, de nieuwe documentaire van Raymond Depardon, en La Novia Del Desierto op het programma.

Twin Peaks viel af vanwege het schrikbeeld van slechts twee afleveringen zonder vooruitzicht op de rest (ik heb geen Videoland), de persconferenties worden de hele dag herhaald op monitoren in het festivalpaleis, Lejla had ik al gezien, dus toen ging het alleen nog tussen 12 Jours en La Novia Del Desierto - het werd La Novia, waarom weet ik eigenlijk ook niet precies.

Tussen alle films door (Good Times, La Novia Del Desierto, I Am Not A Witch, L'amant Double, de fijne nieuwe van François Ozon) ook weer een aantal interviews gedaan. Die met Jacques Doillon (Rodin) duurde drie kwartier, zo hoorde ik vlak voordat we gingen beginnen, en de groep was niet groot, dus ik vreesde even dat ik niet genoeg vragen had voorbereid.

Maar Doillon bleek zo lang van stof dat er maar vijf of zes vragen gesteld konden worden. Voorafgaand aan het interview met de Japanse regisseuse Naomi Kawase vertelde de tolk dat ze een dag eerder al veel interviews had gegeven; vervolgens gaf ze de antwoorden op de meest gestelde vragen maar vast, hoefden we die niet meer te stellen. Tsja.

Veel leuker was het gesprek dat ik had met de pas 26-jarige Kantemir Balacov over zijn rauwe, intense Tesnota, die is opgenomen in de tweede competitie Un Certain Regard en meedingt naar de Gouden Camera voor het beste debuut (net als het verschrikkelijke Sea Sorrow van de 80-jarige Vanessa Redgrave, bedacht ik me opeens). Twintig minuten in mijn eentje met een tolk erbij, die alleen in actie kwam als Balacov er niet uit kwam. Het had veel weg van een goed gesprek.

Het festival vierde zijn zeventigste verjaardag met een groepsfoto met honderd 'leading figures' uit de filmwereld. Beeld Jan Pieter Ekker
Het festival vierde zijn zeventigste verjaardag met een groepsfoto met honderd 'leading figures' uit de filmwereld.Beeld Jan Pieter Ekker
Kantemir Balacov. Beeld Jan Pieter Ekker
Kantemir Balacov.Beeld Jan Pieter Ekker
Maar Jacques Doillon bleek zo lang van stof dat er maar vijf of zes vragen gesteld konden worden. Beeld Jan Pieter Ekker
Maar Jacques Doillon bleek zo lang van stof dat er maar vijf of zes vragen gesteld konden worden.Beeld Jan Pieter Ekker

Dag 8: woensdag 24 mei

Maandagavond heb ik op het op de borrel van het IFFR niet over film, maar alleen maar over Ajax gehad met Frans van Gestel, die net als ik een seizoenkaart heeft in Vak 120. Over Bosz, Sanchez (onwaarschijnlijk goed), Schöne (niet goed genoeg), Onana (héél goed) - eigenlijk over alle spelers. En toen nog een keer. En dat hij dus wel naar Stockholm vliegt, en ik niet.

Na een uur moest ik door, naar de film en daarna schrijven. Toen ik 's avonds in mijn appartement zat te tikken, las ik over de aanslag in Manchester. Sindsdien liep ik rond met een steen in mijn buik. En kon ik niet meer normaal aan die wedstrijd denken. Gelukkig draaien hier ook nog films. Heel veel films. Ik heb genoten van Colin Farrell en Nicole Kidman in The killing of a sacred deer van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos. Ik was positief verrast door The Beguiled, Sofia Coppola's remake/herinterpretatie van Don Siegels gelijknamige film uit 1971.

Die film werd verteld vanuit het perspectief van een man, Clint Eastwood. Coppola kiest het vrouwelijk perspectief en geeft alle ruimte aan Kidman, Kirsten Dunst, Elle Fanning cum suis (en van Colin Farrell als macho-intrigant). Het heeft ongetwijfeld te maken met verwachtingen; ik had gehoord dat-ie saai was, maar ik heb me echt prima vermaakt bij deze prikkelende kruising tussen The virgin suicides en Misery. Ik heb gegruweld bij Tesnota van de jonge Rus Kantemir Balacoc, een snoeiharde film over de onverdraagzaamheid tussen Tsjetsjenen, Joden en Russen in een gat in de Kaukasus. En ik heb gegniffeld bij Krotkaya van Sergei Loznitsa, maar hoorde dat die later ook gruwelijk werd. Toen was ik al weg, sorry, maar je hebt hoofdzaken en bijzaken en om 20.45 zat ik klaar voor Ajax.

Het viel niet mee; Manchester was een maatje te groot/te sterk/te volwassen. Maar wat een leuk seizoen was het! Nu maar hopen dat niet het halve elftal verkocht wordt. En dat ik mijn Ad-collega Ab Zagt the day after the night before niet te vaak tegenkom...

De cast van The Beguiled, woensdagmiddag in Cannes. Beeld Jan Pieter Ekker
De cast van The Beguiled, woensdagmiddag in Cannes.Beeld Jan Pieter Ekker

Dag 7: maandag 23 mei

"Have a nice day, bro!"

Hij zei het echt, de donkere beveiliger die me dit festival al ontelbare keren heeft gecontroleerd.

Het is een ondankbare taak, want in Cannes heeft bijna iedereen haast. Ik probeer voor iedere afspraak een paar minuten extra 'reistijd' in te plannen en de beveiligers met vriendelijkheid tegemoet te treden, maar dat geldt hier niet voor iedereen.

Vanochtend, toen ik aangedaan door het vreselijke nieuws uit Manchester aansloot in de rij, hoorde ik weer een journalist tekeer gaan, omdat hij zijn flesje water moest inleveren.

Dat is ook stom, maar het is hier al jaren het beleid, en de regels gelden voor iedereen - ik zag dat het hoofd van de persafdeling 's ochtends ook gewoon door de detectiepoortjes moet. Wel nieuw is dat er sinds gisteren ook geen koffie meer mee naar binnen mag in de persconferentieruimte. Niet uit angst voor terreur, maar omdat ze er genoeg van hebben om het tapijt schoon te maken.

Het festival - dat vandaag zijn zeventigste verjaardag vierde met een groepsfoto met honderd 'leading figures' uit de filmwereld, waaronder elf Gouden Palm-winnaars - liet na de aanslag een persbericht uitgaan, waarin medeleven werd betuigd met de slachtoffers.

"This is yet another attack on culture, youth and joyfulness, on our freedom, generosity and tolerance, all things that the Festival and those who make it possible -the artists, professionals and spectators- hold dear."

Ook werden alle festivalgangers uitgenodigd om uit solidariteit met de slachtoffers, hun familie en het Britse volk om drie uur een minuut stil te zijn.

Om drie uur stond mijn interview met Michael Haneke gepland in Hotel Majestic. Daar leek het communiqué niet te zijn doorgedrongen; het persbureau was in rep en roer want acteur Mathieu Kassovitz was in geen velden of wegen te bekennen waardoor zijn interviews al een half uur waren uitgelopen (wat vervolgens werd opgelost door alle interviews tien minuten korter te maken).

Ik ben maar even een paar meter verderop gaan staan.

Het interview verliep overigens goed, terwijl ik er best wel tegenop had gezien, want Haneke kan soms heel streng zijn. Maar ondanks de matige ontvangst van Happy End was hij buitengewoon ontspannen en licht; hij ontweek de vragen nu eens niet en maakte zelfs wat grapjes. Binnenkort is het resultaat hier te lezen.

Michael Haneke. Beeld Jan Pieter Ekker
Michael Haneke.Beeld Jan Pieter Ekker

Dag 6: maandag 22 mei

Voor aanvang van het festival moest ik, zoals alle andere journalisten, bepalen wie ik hier wilde spreken. De ene keer gebeurt dat op basis van korte synopsissen, een andere keer op basis van reputatie. Vervolgens moet je maar afwachten wat er terechtkomt van je verlanglijstje.

Ruben Östlund had ik eerst niet, maar na lang zeuren/aanhouden toch wel. Voor Happy End kreeg ik eerst Isabelle Huppert, tot mijn leedwezen, maar daar was niks aan te doen - tot ik opeens toch Michael Haneke mocht spreken.

Sofia Coppola krijg ik niet, helaas. Te duur. Of te weinig plekken voor Nederland - wie zal het zeggen. Ook Lynne Ramsay lijkt niet te lukken, wat ik misschien nog wel erger vind. Maar dat interview staat pas aan het einde van de week gepland, er is dus nog hoop.

Verder heb ik weinig te klagen. Niet over de namen, niet over de lengtes van de gesprekken en ook niet over de vragen van mijn collega's. Maar misschien is het ook wel gewenning.

Na afloop van het groepsinterview met Todd Haynes mopperde een Israëlische journaliste over de gang van zaken: ze had niet eens een vervolgvraag kunnen stellen, iedereen praatte maar door elkaar. En na 25 minuten was het alweer voorbij; dat was toch ook geen doen?!

Ze had natuurlijk een punt. Het was geen normaal gesprek, we sprongen van de hak op de tak, maar alle vragen die ik zelf had bedacht waren beantwoord, en alles wat aan bod moest komen voor een goed verhaal was in die 25 minuten wel zo'n beetje aan bod gekomen.

Ik antwoordde haar dat het altijd erger kan; dat bij het interview dat ik net had gedaan met Andrei Zvyagintsev al na 15 minuten een dame van het publiciteitsbureau binnenkwam om duidelijk te maken dat het tijd was voor de laatste vraag. En dat het alleen aan de onverstoorbaarheid van Zvyagintsev te danken was dat het gesprek toch nog 22 minuten en 23 seconde had geduurd (maar eigenlijk veel korter want er was een tolk bij).

Het kan ook anders: het interview met de Japanse regisseur Kurosawa Kiyoshi duurde zolang dat ik op een gegeven moment echt niet meer wist wat ik moest vragen - het zorgde er bovendien voor dat ik te laat arriveerde op mijn koffieafspraak met Mees Peijnenburg, die in Cannes is met zijn mede-residenten van de Cinéfondation (schema's in Cannes zijn wankele bouwwerken; als een film te laat begint of een afspraak uitloopt, loopt alles in het honderd.)

Bij het groepsgesprek met de Hongaar Kornel Mundruczo schoof na een minuut of vijf nog een Italiaanse journaliste aan. Althans, ze legde haar iPad voor Mundruczo's neus en liep toen weer weg om wat te drinken te halen.

Toen ze weer terug was somde ze vier punten op die haar waren opgevallen aan de film en vroeg ze, nee sommeerde ze de regisseur of hij daarop wilde reageren. Vervolgens pakte ze haar iPad van de tafel en hield ze het ding vlak voor zijn gezicht om wat foto's van hem te maken. Mundruczo zei er niets van. Ik ook niet.

Een persconferentie met Nicole Kidman. Beeld Jan Pieter Ekker
Een persconferentie met Nicole Kidman.Beeld Jan Pieter Ekker

Dag 5: zondag 21 mei

Vrijdagnacht, vrijwel direct na de persvoorstelling, schreef ik dat ik een tikje teleurgesteld was in The Square. Inmiddels ben ik alweer veel milder gestemd. De vierde van de Zweedse regisseur Ruben Östlund is zeker niet zijn beste (ik zeg er maar direct bij dat ik dat vorig jaar ook schreef over I, Daniel Blake van Ken Loach en die won vervolgens de Gouden Palm); de film is te lang en niet zo strak en gefocust als Involuntary, Play en Turist.

Maar er zitten geweldige scènes en ideeën in. Heel veel geweldige scènes en ideeën. Als ik 'm over twee maanden in de reguliere bioscoop zou zien, zou ik dolenthousiast zijn, maar de lat ligt nu eenmaal hoog in Cannes. Heel erg hoog.

Als het gordijn opengaat en de festivaltrailer voorbij rolt (er staan deze editie namen van de winnaars uit de 70-jarige geschiedenis op de rode loper-treden in de trailer) met de betoverende muziek van Saint-Saëns, dan hoop je, nee, dan verwacht je dat er een meesterwerk gaat beginnen. Maar hoeveel meesterwerken worden er nu helemaal gemaakt, zelfs in een goed filmjaar?

Ik probeer het gemopper dan ook tot een minimum te beperken; ik bijt direct na een vertoning liever eerst maar even op mijn tong.

Maar soms valt een film ook na twee dagen niet mee. Ik vind Sea Sorrow nog steeds een draak. En ik vraag me ook nog steeds af wat de gevangenis-boks-drugsfilm A Prayer Before Dawn in Cannes te zoeken heeft. Napalm vind ik nog steeds te onsamenhangend en Claude Lanzmann te zelfgenoegzaam.

Met Happy End, de nieuwste film van Michael Haneke, ben ik voorzichtiger. Ja, ik was na afloop een tikje teleurgesteld; ik weet zeker dat het niet zijn beste film is. Maar ik denk ook te weten dat morgenochtend de positieve punten zullen overheersen van dit fragmentarische drama over weer zo'n verschrikkelijke bourgeois Europese familie. Zoals het geweldige spel van Jean-Louis Trintignant als de oude pater familias - een geheide kanshebber voor de prijs voor de beste acteur.

null Beeld anp
Beeld anp

Dag 4: zaterdag 20 mei

Aan het eind van de middag ging ik naar Come swim, het 16 minuten durende regiedebuut van actrice Kristen Stewart. Stewart werd verwelkomd door directeur Thierry Fréamaux en zei dat ze niets te zeggen had, dat haar filmpje maar voor zichzelf moest spreken. Dat viel nog niet mee: Come swim is een wel heel erg kunstig, surrealistisch kleinood waar geen touw aan vast te knopen valt.

Daarna haastte ik me naar Théâtre Debussy voor Le redoutable van Michel Hazanavicius, die een Oscar won voor zijn leuke The Artist. Het was al laat, maar met mijn roze pas met stip zou ik nog zo door moeten kunnen lopen, voordat de grote meute (roze, blauw, geel en groen) wordt binnengelaten.

Maar toen ik bij de bioscoop arriveerde stonden alle kleuren nog te wachten. Toen het al tegen half 8 liep, grapte iemand dat Clint Eastwood wel héél veel tijd nam voor zijn masterclass (die stond 's middags geprogrammeerd in Debussy), daarna begon een aantal journalisten te slow-hand-clappen. En toen stormde opeens al het personeel naar buiten, vrij ongeorganiseerd, en werden de journalisten gesommeerd zich uit de voeten te maken.

Op twitter verscheen het bericht dat er een bommelding was geweest. Althans, er was een tas in de zaal achtergebleven. Nadat politieagenten met honden de zaal hadden doorzocht, mochten we alsnog naar binnen. Loos alarm. Drie kwartier later dan gepland begon de film: een soort sitcom over het huwelijk van Jean-Luc Godard (Louis Garrel) met Anna Karina.

Misschien was het de vloek van de Franse filmgod...

null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker
null Beeld Jan Pieter Ekker
Beeld Jan Pieter Ekker

Dag 3: vrijdag 19 mei

Vanochtend werd na een paar minuten de persvoorstelling van Okja stilgelegd; Bong Joon-ho's door Netflix geproduceerde drama met Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal en Paul Dano werd namelijk in de verkeerde aspect ratio vertoond - de beeldverhouding klopte niet. Menigeen dacht aan sabotage of een gerichte hack-actie, vanwege het breed gedragen, door Gouden Palm-juryvoorzitter verwoordde ongenoegen met betrekking tot Netflix, dat zijn films niet in de bioscoop wenst uit te brengen maar alleen online aanbiedt voor abonnees.

Het bleek gewoon een foutje van de organisatie.

Dat soort fouten komt niet veel voor in Cannes; ik kan me alleen herinneren dat in 2006 de vertoning van Alejandro González Iñárittu's Babel werd onderbroken, als ik met het goed herinner omdat de film was gebroken (lang geleden werden er films vertoond in Cannes). Diezelfde Iñárittu presenteert deze editie de VR-installatie Carne y Arena; journalisten konden zich via een website inschrijven voor een 6 minuten durende preview.

Toen ik me vanochtend om 11 uur meldde bij een balie in de buurt van het festivalpaleis werd ik samen met een collega uit Mexico in een van de zwart-glimmende Renaults van de sponsor geposteerd, en naar een enorme loods buiten Cannes vervoerd - ongeveer een half uur rijden.

Daar moest een verklaring worden ondertekend dat de organisatie niet verantwoordelijk is mocht er iets met je gebeuren. "Voor het geval je doodgaat," verduidelijkte een van de dames achter de balie.

(tekst loopt door onder foto's)

De cast van Okja na de persvoorstelling Beeld anp
De cast van Okja na de persvoorstellingBeeld anp

Via een stuk Mexicaanse muur werd ik vervolgens naar de ingang van de installatie geleid, waar ik mijn schoenen en sokken moest uittrekken. In de grote, half verduisterde hal met zand op de vloer kreeg ik vervolgens een zware rugzak omgehangen en een VR-bril en koptelefoon opgezet. En toen bevond ik me midden in de nacht tussen de Mexicanen, die de grens met de Verenigde Staten probeerden te passeren. In mijn rug voelde ik een gure wind. Boven me verscheen een helikopter, voor me doemden mannen van de grenspolitie op, die schreeuwen dat we op de grond moesten gaan liggen. Vrouwen werden afgevoerd, iemand die niet luisterde werd neergeschoten. En toen was het weer voorbij.

In een halletje werden filmpjes getoond waarin echte vluchtelingen vertelden over de reden van hun vertrek, de barre reis en de omstandigheden waaronder ze nu in de VS leven. Daarna stond ik weer bij de geïmproviseerde receptie, waar enorme hoeveelheden eten en drinken klaarstonden. Vervolgens werd ik een mijn eentje terug naar Cannes gereden, in een nóg grotere Renault met privéchauffeur. Voor de totaalervaring was het wellicht beter geweest als ze de deelnemers op blote voeten en zonder iets te eten en te drinken terug hadden laten lopen, maar het blijft natuurlijk Cannes.

Interviews gedaan met Todd Haynes en Andrey Zvyagintsev (die memoreerde aan het gesprek dat we drie jaar geleden hadden bij Leviathan) en beide hoofdrolspelers van zijn film. 's Avonds nog naar The Square, een nieuwe moraliteit van Ruben Östlund, ditmaal gesitueerd in de malle wereld van de beeldende kunst: wel goed, maar niet zo goed als ik had gehoopt.

Morgen nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook dat is Cannes.

Een grote zwarte Renault met privéchauffeur: ook dat is Cannes Beeld Jan Pieter Ekker
Een grote zwarte Renault met privéchauffeur: ook dat is CannesBeeld Jan Pieter Ekker

Dag 2: donderdag 18 mei

Cannes is in een vesting veranderd. Een jaar geleden waren de veiligheidsmaatregelen al opgeschroefd, maar na de aanslagen in Nice, vorig jaar juli, en meer recent weer in Parijs nemen de autoriteiten geen enkel risico meer.

En terecht. Tussen de peperdure jachten ligt opnieuw een schip van de Franse marine, op de Boulevard de la Croisette wordt gepatrouilleerd door zwaarbewapende agenten - je waant je in zo'n soort film die je niet zo een-twee-drie met Cannes associeert, met Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger of Jean-Claude Van Damme.

Auto's zonder vergunning kunnen niet in de buurt van de rode loper komen, voor alle festivallocaties staan detectiepoortjes. Iedereen die naar binnen wil moet er doorheen - en wordt daarna nog een keer aan een onderzoek onderworpen door overijverige bewakers. Met als gevolg dat er nog geen film op tijd is begonnen. We moeten er maar aan wennen, zei het hoofd van de persafdeling Christine Aimee vanochtend tegen me; het festival kan er ook niks aan veranderen, ze voeren alleen maar de zeer strikte opdrachten van de plaatselijke en regionale autoriteiten uit.

Het zorgt er wel voor dat je nog krapper in je tijd komt te zitten. En mijn schema luistert toch al zo nauw. Donderdag drie films gezien, naar twee persconferenties geweest, een interview gedaan en eindelijk weer een keer normaal gegeten.

(tekst loopt door onder foto's)

Patrouille voor het Palais des Festivals. Beeld anp
Patrouille voor het Palais des Festivals.Beeld anp
Mathieu Amalric en Jeanne Balibar op de rode loper. Beeld anp
Mathieu Amalric en Jeanne Balibar op de rode loper.Beeld anp

De films: Wonderstruck van Todd Haynes is een mierzoet, met muziek dichtgesmeerd, prachtig gefilmd sprookje; een wonderlijke kruising tussen een volwassen kinderfilm en een ode aan de zwijgende film en de cinema van de jaren zeventig. Barbara van Mathieu Amalric - de openingsfilm van de tweede competitie Un certain regard - is een biopic over de Franse chansonnière Barbara (die wordt gespeeld door zangeres Jeanne Balibar; Amalric is zelf te zien als een regisseur die een film over haar maakt).

En Jupiter's Moon van de Hongaarse regisseur Kornel Mundrusczo is een gewaagde, zeg maar gerust krankzinnige kruising tussen een politiek pamflet, een actiefilm en bovennatuurlijke sciencefiction.

De persconferenties waren van Todd Haynes cum suis en Andrei Zvyagintsev (waarover vrijdag meer in Het Parool), het groepsinterview met Arnaud Desplechin, die het geloof ik net zo'n leuk gesprek vond als ik - echt een waardevolle aanvulling op de film.

Tijdens het eten (steak tartare) nog even contact met het thuisfront gehad. Mijn 16-jarige dochter vroeg me of ik Bella Hadid al had gespot. Die had ik toevallig net in de Gala zien staan, een van de vele blaadjes die dagelijks op het festival worden verspreid, dus ik stuurde haar een foto van die foto. 'Ze loopt net voorbij', schreef ik erbij. 'Ha ha ha. Dat was gisteravond. Ik hou alles bij' was haar adremme respons.

Bella Hadid op de rode loper in Cannes. Beeld anp
Bella Hadid op de rode loper in Cannes.Beeld anp

Dag 1: woensdag 17 mei

Door iets enorm ingewikkelds kwamen de mails van het festival de afgelopen weken niet aan op mijn Parool-account; dus ondanks mijn herhaalde vraag hoorde ik maar niks over mijn accreditatie en de kleur van mijn pas. Maar bij aankomst in Cannes bleek alles keurig in orde: roze met een stip, van levensbelang voor een geslaagd festival.

En toch bleef de onrust; over de films, over interviews en junkets (Todd Haynes, Arnaud Desplechin, Adèle Haenel, Kornel Mundruczo, Andrei Zvyangintsev, Brundo Dumont, Safdie-broertjes, Isabelle Huppert, Cecilia Atán & Valeria Pivato, Fatih Akin, Agnes Varda & JR, Naomi Kawase en François Ozon - om er maar een paar te noemen) en over de drukte en de veiligheid (Cannes is in een vesting veranderd).

En over Ajax. Ik had nog plannen om naar Stockholm te gaan - kon zelfs een keurig kaartje krijgen voor 77,50 euro - maar het is zo'n ommelandse reis vanuit Cannes dat ik toch maar hier blijf. Ook geen straf.

Een jury onder voorzitterschap van Pedro Almodóvar zal bepalen welke van de negentien films die in aanmerking komen voor de Palm er met de eer vandoor gaat. Onder meer Jessica Chastain en Will Smith nemen plaats in de jury. Beeld Jan Pieter Ekker
Een jury onder voorzitterschap van Pedro Almodóvar zal bepalen welke van de negentien films die in aanmerking komen voor de Palm er met de eer vandoor gaat. Onder meer Jessica Chastain en Will Smith nemen plaats in de jury.Beeld Jan Pieter Ekker

De eerste dag een rondje gemaakt door de krochten van het Palais de Festival, waar de filmmarkt die Cannes ook is, is begonnen, even wezen kijken bij het Nederlands paviljoen, dat - je moet toch wat als er geen films zijn om goede sier mee te maken - een ode brengt aan honderd jaar De Stijl en Mondriaan, en naar de persconferentie van de jury geweest (met een hoofdrol voor Will Smith, die grapte dat hij de films met een Afro-Amerikaans oog gaat bekijken).

Ook meteen al drie films gezien: begonnen met de openingsfilm Les fantômes d'Ismaël van Arnaud Desplechin, waarbij ik me in tegenstelling tot de meeste collega's die ik erover hoorde nog best heb vermaakt - maar ik ben een enorme fan van Mathieu Amalric. Daarna door naar Sea Sorrow van de Britse actrice en politiek activiste Vanessa Redgrave. Dat was pas erg: een verschrikkelijke anti-film; propaganda voor het 'goede doel'.

Tot slot nog naar Loveless van de Russische regisseur Andrej Zvyagintsev, een prachtfilm over liefdeloze ouders die liefdeloze kinderen creëren, die weer liefdeloze ouders worden die liefdeloze kinderen creëren. Het indringende, bij vlagen gruwelijke drama eindigt drie keer, maar wordt met ieder einde nóg een beetje beter.

In het slotbeeld staat een serpent van een vrouw in een Russisch-rood trainingspak op een loopband te stampen, terwijl op de radio berichten klinken over de oorlog op de Oekraïne. Moedertje Rusland is ook niet zo goed voor haar verloren dochter, wil Zvyagintsev maar zeggen. Ik kijk uit naar het interview.

Jan Pieter Ekker Beeld Linda Stulic
Jan Pieter EkkerBeeld Linda Stulic
Jurylid Will Smith. Beeld anp
Jurylid Will Smith.Beeld anp
Bezoekers voor het Palais des Festivals. Beeld anp
Bezoekers voor het Palais des Festivals.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden