Daders 'hakmesmoord' Londen krijgen levenslang

Michael Adebolajo en Michael Adebowale, de mannen die schuldig zijn bevonden aan de moord op de Britse militair Lee Rigby in Londen, zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. De straf van Adebowale kan na minimaal 45 jaar eventueel worden verkort. De brute moord, die ook wel de 'hakmesmoord' is gaan heten, heeft voor grote opschudding gezorgd in Groot-Brittannië en daarbuiten.

Het vonnis over Adebolajo (29) en Adebowale (22) werd woensdag in een Londense rechtbank uitgesproken terwijl ze zelf afwezig waren. Ze werden even eerder naar hun cel teruggebracht omdat ze in de rechtbank ruzie maakten met de bewakers toen de rechter begon met het voorlezen van de toelichting.

Woensdag ging het in de rechtbank enkel nog om de strafmaat. De twee waren in december al schuldig bevonden aan de moord op Lee Rigby, een Afghanistan-veteraan. Adebolajo en Adebowale reden hem vorig jaar op 22 mei aan in Woolwich, zuidoost-Londen, en staken en hakten hem dood. Ze zeiden zich te beschouwen als 'soldaten van Allah'. Hoewel ze niet ontkenden deel te hebben genomen aan de aanval zeiden ze wel onschuldig te zijn aan moord.

De 25-jarige Rigby was te voet onderweg naar de kazerne toen hij werd aangereden. Zijn aanvallers gingen hem vervolgens met hakmessen te lijf. Het scheelde niet veel of hij was onthoofd.

Voorbijgangers legden de twee mannen kort na hun gruweldaad op video vast. Adebolajo, onder het bloed en met de moordwapens nog in zijn handen, sprak in de camera van een vergeldingsactie voor mensen die in het buitenland door toedoen van Britse militairen de dood vonden. 'Oog om oog, tand om tand', zegt hij herhaaldelijk op de videobeelden.

Toen de politie arriveerde, trok Adebowale een ongeladen 90 jaar oud pistool in de hoop door politiekogels de martelarendood te sterven.
De twee mannen hadden het gemunt op een militair en noemden de moordpartij een 'militaire operatie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden