Daders berechten als volwassenen?

DEN HAAG - Kunnen de twee zestienjarige jongens die worden verdacht van de dodelijke steekpartij in de avondwinkel in Amstelveen volgens het strafrecht voor volwassenen worden berecht?VVD-Kamerlid Fred Teeven maakt zich daar sterk voor. ''Dit is een tragisch incident, daarbij is een zware straf gepast.''

De laatste jaren is het mildere jeugdstrafrecht enkele keren terzijde geschoven. Dat gebeurde bij het doodschieten van de conrector van het Terra College in Den Haag in 2004, bij de moord op Maja Bradaric in Bemmel in 2003 en bij het doodschoppen van de drugsverslaafde Anja Joos in De Pijp in Amsterdam, ook in 2003.

Verdachten van twaalf tot achttien jaar worden berecht volgens het jeugdstrafrecht. Bij jongeren van zestien of zeventien kan de rechter hiervan afwijken. De rechtbank kijkt hierbij vooral naar de ernst van het misdrijf en de persoonlijkheid van de dader.

Het OM bepaalt pas in de aanloop naar een proces of de jongens volgens het jeugdrecht voor de rechtbank worden gebracht. Zeventienjarigen worden vanzelfsprekend vaker als volwassenen berecht dan zestienjarigen. Bij strafrecht voor volwassenen kunnen zwaardere straffen worden opgelegd en is de zitting openbaar. Overigens is de PIJ-maatregel (plaatsing in een jeugdinrichting) die jeugdigen kan worden opgelegd, ook een zware veroordeling, omdat daarbij niet van tevoren vaststaat wanneer iemand vrijkomt.

CDA-Kamerlid Sybrand Haersma Buma wil niet ingaan op de vraag of het in dit geval gewenst is het jeugdstrafrecht terzijde te schuiven. ''Daar gaat de politiek niet over.'' Wel wil Haersma Buma opheldering over het bericht dat één van de verdachten ontsnapt was uit een jeugdinrichting. ''Hoe kan dat gebeuren?'' Op die vraag wil ook de PVV van Geert Wilders antwoord.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden