'Dadergroep liquidatie Yakhlaf beraamde al eerdere aanslag'

Ruim een maand voordat de criminele broers Chahid en Chafik Yakhlaf op Oudjaarsdag 2015 met automatische wapens werden beschoten, waardoor Chahid overleed, zou dezelfde dadergroep al een aanslag op hen hebben willen plegen.

Paul Vugts
Van links naar rechts, Hicham M., Mohamed H. en Omar Lkhorf. Beeld anp
Van links naar rechts, Hicham M., Mohamed H. en Omar Lkhorf.Beeld anp

Van die mislukte liquidatie, die in Utrecht had moeten plaatsvinden, beschuldigt justitie vooralsnog twee vermoede uitvoerders: Don M. (38) en Frans H. (43).

M. staat dinsdag voor het eerst voor de rechter. Hem zou 100.000 euro zijn beloofd voor het liquideren van Chafik Yakhlaf in het Gelderse Kerkdriel. Zouden beide broers worden doodgeschoten, dan zou hij meer krijgen.

De Yakhlafs waren al lang actief in het Amsterdamse criminele milieu. In de onderwereldvete waarin sinds 2012 vele Amsterdamse criminelen zijn vermoord, behoorden zij tot het kamp van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.

Uit het rivaliserende kamp zou Omar Lkhorf een groepje uitvoerders hebben aangestuurd bij verscheidene (pogingen tot) liquidaties, waaronder de voor Chahid Yakhlaf fatale schietpartij op 31 december 2015.

Omars broer Youssef Lkhorf is eind 2012 geliquideerd in de Staatsliedenbuurt, door schutters van Martha's groep.

Versleutelde smartphones
Vooral aan de hand van berichtenverkeer uit versleutelde smartphones die de verdachten gebruikten, zogenoemde PGP-Blackberry's (Pretty Good Privacy), denkt justitie te bewijzen wie sleutelrollen speelden bij velerlei aanslagen.

Justitie beschikt over een schat aan informatie uit een in beslag genomen Canadese computerserver via welke de criminelen met hun PGP's communiceerden. In vele mails worden concreet liquidaties besproken.

Vanaf vrijdagavond 9 oktober 2015 wisselt de PGP die justitie koppelt aan Omar Lkhorf berichten over een kennelijk ophanden zijnde aanslag met de PGP die wordt gekoppeld aan Don M. - vanwege zijn Aziatische afkomst ook wel 'Loempia' genoemd.

M. zit dan gedetineerd, maar heeft elk weekend verlof.

Hij zou nadere informatie hebben gevraagd en 'twee kleine en een grote': twee handvuurwapens en een automatisch wapen.

Uiteindelijk zou Lkhorf zijn vriend Hicham M. hebben gestuurd om Don M. van spullen te voorzien.

Hicham M. zit inmiddels vast als schutter bij de liquidaties van Chahid Yakhlaf en de Amsterdamse crimineel Eaneas Lomp (oktober 2015 in Krommenie).

Chahid Yakhlaf Beeld ANP
Chahid YakhlafBeeld ANP

Zondag 11 oktober 2015 zouden Don M. en Hicham M. elkaar hebben ontmoet in Amsterdam-Noord.

Volgens justitie stuurde Hicham M. even later foto's van Chahid en Chafik Yakhlaf en het adres Amsterdamsestraatweg 397: het Utrechtse adres van waterpijpcafé Le Scenario dat de broers Yakhlaf frequenteerden.

Zij worden in de onderlinge communicatie tussen hun rivalen overigens veelal aangeduid als 'die flikkers' of 'de zusjes'.

Waterpijpcafé
Het berichtenverkeer duidt er volgens justitie op dat verdachten uit de groep rond Lkhorf het waterpijpcafé die dagen observeren.

Don M. zou op 18 november aan Lkhorf hebben geschreven dat hij 'nog nooit heeft gefaald'.

Op 21 november 2015 meldt Chafik Yakhlaf de politie dat onbekenden waarschijnlijk een aanslag op hem wilden plegen bij Le Scenario. In de omgeving van de shishalounge vindt de politie twee automatische wapens en een petje met dna van Frans H. en een oordopje met dna van Don M.

Chafik vertelt de politie dat hij in die periode vrijwel elke dag in Le Scenario komt en dat 'ze' het 'op hem en zijn broertje gemunt hebben'.

Zijn verhaal strookt met de onderlinge 'gesprekjes' die volgens justitie Lkhorf en Don M. op 21 november hebben.

Die met baard
Met de PGP die van Lkhorf zou zijn, wordt geschreven over de twee broers. De ene is belangrijker dan de andere. Die met baard moeten ze hebben. (Chafik Yakhlaf.) Als zijn broer er bij is, moet die ook weg.

Met de PGP die justitie aan Lkhorf toerekent, wordt geschreven dat hij 'het wel hoort' als ze 'met pensioen' zijn (dood).

Alle verdachten ontkennen de gewraakte berichten te hebben gestuurd.

De daders van de liquidatie reden in een BMW, die uitgebrand werd aangetroffen. Beeld ANP
De daders van de liquidatie reden in een BMW, die uitgebrand werd aangetroffen.Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden