'Dader zwaaide eerder met mes'

AMSTERDAM - Hüseyin P. (14) werd boos om een grapje over zijn achternaam. Korte tijd later stak hij zijn klasgenoot Youssef Mokhtari (16) dood, die hij een dag eerder ook al met een vlindermes had bedreigd.Hüseyin zat pas twee weken in de klas, een derdejaars lwo-klas aan het Technisch College aan de Vlaardingenlaan in Amsterdam-West, waar hij leerde voor automonteur. Hij was overgeplaatst vanuit het vmbo-b.

Hüseyin, van Turkse afkomst, wilde de baas zijn in de klas en dat leidde al snel tot conflicten. Volgens klasgenoten 'hield hij van ruzie' en 'kwam hij stoer doen'.

Een ander klasgenootje, Jordy Schep, had hij al eens met een mes bedreigd en woensdag was het weer raak. De Marokkaanse Youssef had hem voor de gein geprikt met een schoolpasje, waarop Hüseyin een vlindermes liet zien: ''Ik ga je steken.''

Klasgenoten waarschuwden de docenten en Hüseyin werd ook gefouilleerd, maar blijkbaar te laat; er werd niets gevonden. Klasgenoot Aron de Rooij: ''Daarna begon hij op de muur te beuken. Hij moest zijn woede kwijt.''

Schep: ''Ik zei tegen de meester: 'Hij heeft een mes.' Maar die zei: 'Ik kan er niks aan doen, het is buiten school.' ''

Gistermorgen, vlak voor de pauze, maakte Youssef in de klas een grapje over de achternaam van Hüseyin, die hij verbasterde tot een scheldwoord. Daarop gooide Hüseyin een kraspen naar zijn klasgenoot. ''Wacht maar,'' zei Youssef, ''Na school wacht ik je op.''

Dat deed Youssef. Vlak voor één uur liep hij de school uit en wachtte voor de ingang, bij drie grote stenen op de stoep. Ook Hüseyin kwam naar buiten.

De jongens begonnen te bekvechten en Hüseyin haalde het vlindermes uit zijn zak en stak Youssef in de linkerkant van zijn nek.

Youssef viel op de grond, maar stond weer op en keek verbaasd om zich heen. Medescholieren riepen hem toe dat hij een hand tegen zijn hals moest houden, en dat deed hij. Maar af en toe haalde hij die hand ook weg, om te kijken naar het bloed dat maar bleef komen.

Een leerling gaf zijn shirt, een bewaker een koud flesje om tegen de wond te houden. Youssef, jongste zoon van in totaal zeven kinderen en de oogappel van zijn moeder, zakte weer op de grond en raakte buiten bewustzijn.

Hüseyin was inmiddels naar het metrostation Henk Sneevlietweg gerend, honderd meter verderop, en onderweg had hij het vlindermes in de sloot gegooid. Een groepje van ongeveer twintig leerlingen achtervolgde hem.

Een Surinaamse jongen kreeg hem te pakken. Hüseyin werd door anderen geslagen en geschopt. De Surinaamse jongen sleepte hem de metrotrap af, weer terug naar de school.

Een tweede bewaker ving hem op. Hüseyin had een blauw oog en hoestte bloed op. De bewaker nam hem mee de school in, maar eerst liet hij hem de hevig bloedende Youssef zien en zei: ''Kijk wat je gedaan hebt.''

Hüseyin was inmiddels in shock. Youssef overleed later gistermiddag in het ziekenhuis.

Jordi, vanochtend: ''Ik zei tegen die meester: Dit had niet hoeven gebeuren. Hij zei: Ik heb mijn best gedaan.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden