Update

Dader dodelijke steekpartij Alfred Döblinstraat is gevaarlijke gestoorde

De man die vorig jaar in Venserpolder de 27-jarige Sabrina Roberts met twintig messteken op straat om het leven bracht, blijkt twee keer eerder mensen tijdens een ruzie ernstig te hebben verwond met een mes.

De Alfred Döblinstraat in Zuidoost.Beeld Google Street View

In 2001 en 2003 werd de nu 54-jarige Marcel P. wegens poging tot doodslag al eens veroordeeld tot jarenlange celstraffen. Hem hangt ditmaal een straf van vijftien jaar cel plus dwangverpleging boven het hoofd. De officier van justitie noemde hem tijden de zitting een gevaar voor de samenleving.

Vandaag precies een jaar geleden liep een relationele ruzie tussen het slachtoffer en de verdachte volledig uit de hand. Volgens een vriend verdacht P. de vrouw ervan te scharrelen met een Poolse klusser die aan het werk was in haar woning aan de Alfred Döblinstraat. De verdachte onderhield het slachtoffer sinds enkele maanden, in ruil voor lichamelijke gunsten.

Slachtpartij
Op 22 juni kwam het tot een vechtpartij in de keuken. P. stak met een stiletto in op het slachtoffer, dat bloedend naar buiten rende. De verdachte volgde haar naar de binnentuin van het complex en voltooide daar, onder toeziend oog van omwonenden op hun balkons, zijn slachtpartij, zoals de officier van justitie het omschreef.

Een 69-jarige voorbijganger deed nog een dappere poging om P. tegen te houden. De verdachte kwam daarop dreigend op hem af en stak de man twee maal in de rug. Een getuige vertelde dat P. vervolgens rustig wegreed op de fiets, 'alsof er niets aan de hand was'. Kort daarna kon hij door de politie worden aangehouden, onder het bloed en met het steekwapen in zijn zak.

Volstrekt onbereikbaar
De verdachte was gisteren niet aanwezig in de rechtszaal. Hij was in de ochtend nog wel op last van de rechtbank naar Amsterdam gebracht, maar daar aangekomen, bleek hij volstrekt onbereikbaar en onbenaderbaar. Ook tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum had P. geweigerd mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek.

Op basis van eerder gemaakte rapportages komt het beeld naar voren van een licht zwakzinnige man, mogelijk met een in zijn vroege jeugd opgelopen hersenbeschadiging. In Suriname heeft P. op negenjarige leeftijd de school verlaten. Hij kan niet lezen, schrijven of klokkijken. De verdachte is in 1998 naar Nederland gekomen. Hij had aanvankelijk baantjes, maar raakte na zijn ontslag in 2001 bij de reinigingsdienst het spoor bijster. Vanaf dat moment kwam P. geregeld in aanraking met Justitie.

Doodslag
Tijdens de zitting maakte de officier bekend dat de beschuldiging van moord werd ingeruild voor poging tot doodslag. Er zijn geen bewijzen dat de verdachte voor de ruzie plannen had om het slachtoffer van het leven te beroven. De officier concludeerde ook dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat P. bij machte is om zijn leven te beteren. Om die reden eiste zij vijftien jaar cel plus tbs met dwangverpleging.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden