Update

Dader crèchedrama 'stille zonderling'

Een stoet van naar schatting zesduizend mensen trok langs de crèche waar vrijdag een bloedbad werd aangericht. Foto AP/Virginia Mayo Beeld
Een stoet van naar schatting zesduizend mensen trok langs de crèche waar vrijdag een bloedbad werd aangericht. Foto AP/Virginia Mayo

DENDERMONDE - De dader van het drama in het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde is in hongerstaking gegaan. De twintigjarige jongen zou suïcidaal zijn, zo melden bronnen dicht bij het onderzoek. Kim de Gelder (20) wordt in de medische afdeling van de gevangenis van Brugge met een infuus gevoed.

De Gelder werd opgepakt nadat hij in het kinderdagverblijf vrijdag een bloedbad aanrichtte met messen. Daarbij kwamen een 54-jarige kleuterleidster en twee baby's om het leven. Dertien baby's en nog een kleuterleidster raakten zwaar gewond en de meesten daarvan moesten met spoed geopereerd worden.

Ze zijn allen inmiddels buiten levensgevaar. Sommige kinderen moeten worden behandeld door een plastische chirurg, aldus ziekenhuispersoneel.

Sinds De Gelder's arrestatie zwijgt hij in alle talen en justitie tast nog in het duister over zijn motief. Wel is hij via foto's herkend door enkele slachtoffers. Het feit dat hij verschillende wapens bij zich had, waaronder een mes, een bijl en een neppistool, voedt geruchten dat hij nog in een andere crèche had willen moorden. Volgens verschillende media had hij nog een adres van een kinderdagverblijf bij zich, maar de Belgische justitie ontkende dit.

De G. was nog niet bekend bij de politie en was niet onder invloed van drank of drugs. Ook is hij niet, zoals eerder werd bericht, ontsnapt uit een psychiatrische inrichting. Morgen zullen door de onderzoeksrechter aangestelde psychiaters de jongen onderzoeken.

Inmiddels sijpelen wel wat meer details over De Gelder binnen. Hij zou, volgens kennissen, uit een warm gezin komen. Oud-klasgenoten van de middelbare school in Sint-Niklaas omschrijven hem als een 'intelligente, maar stille jongen, maar wel een zonderling, die zich af en toe vreemd kan gedragen'.

De Gelder voltooide zonder problemen zijn opleiding tot apothekersassistent. De man was drie maanden geleden op zichzelf gaan wonen in een deelgemeente van Sint-Niklaas, Sinaai. Hij woonde op een kleine twintig kilometer afstand van het kinderdagverblijf.

Omwonenden noemen hem niet onvriendelijk maar wel een 'zonderling, die teruggetrokken leefde'. Hij nam twee weken geleden plots ontslag als verkoper bij een groothandelsbedrijf.

De roodharige De Gelder had voor zijn actie zijn gezicht wit en zijn ogen zwart geschminkt. Volgens collega's was De Gelder een filmliefhebber en zou hij zich hebben laten inspireren door de figuur van de Joker in de Batmanfilms. De Joker is een psychopaat die plezier schept in het vermoorden van onschuldige mensen en in het bewerken van personen met messen. In de media wordt De Gelder al The Joker genoemd.

Ondertussen verkeert heel België in shock door de daden van De Gelder. Gisteren liepen in een stille herdenkingstocht in Dendermonde ruim achtduizend mensen mee.

In de kerk van Sint-Gillis (een deelgemeente van Dendermonde) werd een rouwdienst gehouden voor de baby's en de leidster die geprobeerd had de zuigelingen te beschermen. De stille tocht ging vervolgens van de kerk naar het kinderdagverblijf. Winkeliers langs de route hadden witte linten aan hun deuren gebonden. Veel gezinnen met kinderen liepen mee. Deelnemers legden bloemen en knuffels bij de crèche. Op kaartjes staan teksten als 'Wat hebben die onschuldige wezentjes de dader misdaan?'

Het stadsbestuur houdt vanavond een herdenkingsbijeenkomst in Fabeltjesland. Vlaams premier Kris Peeters is met enkele ministers ook aanwezig.

Het stadsbestuur heeft inmiddels besloten de crèche voorgoed te sluiten. In gemeentehuizen van Sint-Gillis en Sinaai liggen condoleanceregisters.

Burgemeester Piet Buyse van Dendermonde sprak eerder van 'een zeer brute aanval op onze zwakste burgers'. ''De hele stad is één in haar steun voor de ouders die diep bedroefd zijn.'' (HET PAROOL)

Zie ook de fotoreeks: Drama in Dendermonde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden