Recensie

Dadaïstische afbraak na goed begin van Katinka Polderman (***)

Gevoeligheid en extreem grove humor wisselen af in de nieuwe voorstelling 'Polderman baart zorgen' van Katinka Polderman. Toch knapt de spanningsboog bij het tweede deel van de voorstelling.

Katinka Polderman heeft lekker zitten knutselen. In een soort kijkdoos, metershoog geprojecteerd op het achterdoek, zien we haar woonkamer. Een servet als tapijt, een kneuterig bankje, een schemerlamp. Ze zet er een pop van Youp van 't Hek in. 'Niet iedereen houdt van Katinka Polderman, dus dan hebben die mensen ook iets om naar te kijken.' Beeld Jaap Redijk
Katinka Polderman heeft lekker zitten knutselen. In een soort kijkdoos, metershoog geprojecteerd op het achterdoek, zien we haar woonkamer. Een servet als tapijt, een kneuterig bankje, een schemerlamp. Ze zet er een pop van Youp van 't Hek in. 'Niet iedereen houdt van Katinka Polderman, dus dan hebben die mensen ook iets om naar te kijken.'Beeld Jaap Redijk

Geestig en gezellig, dat decor. Er komen nog veel meer scènes langs. Soms heeft de Zeeuwse cabaretière er een verhaaltje bij, dan weer een lied, zoals een prachtexemplaar over haar stervende opa.

Die gevoelige momenten worden zorgvuldig afgewisseld door de extreem grove humor waar ze om bekendstaat. Een mooi midden vindt Polderman in 'Erge dingen', over de vooroordelen waar een cynicus soms mee te maken krijgt. Al zet ze geen foto's van brandende kaarsen op Facebook, erge dingen vindt ze heus wel erg. Maar dan.

Gouden plaat opeten
De tweede helft van de voorstelling is een bijna dadaïstische afbraak van wat ze daarvoor heeft gedaan. De laatste scène in de kijkdoos is 'Rijdende Rechter: de musical', compleet met pop van meester Frank Visser. Leuk idee, leuk begin, maar na een paar minuten knapt de spanningsboog en dan duurt het spektakel nog een kwartier. Vervolgens leest ze een ellenlange reactie voor op iemand die haar via internet uitschold.

En er is nog iets met aliens die een gouden plaat opeten. 'Dit is wat ik heb gemaakt,' zo sluit Polderman af. Haar intonatie suggereert dat ze de avond opzettelijk heeft laten ontsporen. Alle betekenis wilde wegnemen. Rest de vraag: waarom?

Cabaret: Polderman baart zorgen
Spel: Katinka Polderman
Regie: Micha Wertheim
Gezien: 18/1
Waar: Schouwburg Amstelveen
Te zien: 24/1 De Meervaart, 5/2 Schouwburg Almere, 20 t/m 22/3 De Kleine Komedie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden