Dabka

Een onwennig begin

De locatie is bijna toeristisch te noemen: de Oudezijds Kolk, zeg maar aan de achterkant van het Barbizon, bij de Zeedijk. Vroeger zat hier Thalassa, een Griek, die in een jaar tijd zo afzakte, dat er geen goed woord meer over te vertellen was (zie pagina 40).

Dabka is Libanees en aangezien Libanon wel het Frankrijk en Beiroet het Parijs van het Midden-Oosten genoemd worden, ben ik daar altijd blij mee. Het belooft wat in de culinaire sfeer.

De zaak is netjes ingericht. Achterin, over de hele wand, een grote foto van de monumentale Bacchustempel in Baalbek, waarin weer een foto gemonteerd is van een ander Libanees icoon: de zangeres Fairuz.

Daar moet je wel een paar treetjes voor op; daar is trouwens ook een bar. Op de begane grond zijn alleen twee tafeltjes, afgezien van de tafeltjes voor de deur. Toiletten en keuken zijn in het souterrain; dus veel trappenwerk.

De menukaart is vertrouwd voor wie die keuken kent: voor het overzicht kiezen we de Mezza mix (€9,90), waar veel van de mezze of voorgerechten in verwerkt zijn. Zo is er natuurlijk kibbeh trablosia, een eivormig soort kroketje dat in een korst van fijne bulgur en vlees een vulling van vlees bevat, samen met ui en pijnboompitten. Het valt ons overigens wel op dat hier geen bulgur is gebruikt (ze beweren dat het met cracked wheat ofwel bulgur gemaakt wordt), maar couscous; misschien wel makkelijker om mee te werken, maar het maakt het gerecht wel droger. Dat geldt met name voor de kibbeh nayeh, waarbij opnieuw de bulgur vervangen is door couscous. Verder zijn er taboulé (met couscous) en baba ghanuj (auberginedip) en hummus (kikkererwtendip), beide erg lekker; tahin die wat sterk van smaak is, en ten slotte labneh, wat neerkomt op aangemaakte yoghurt. Het mooiste erbij is het brood, zo uit de oven, opgeblazen als een kussen.

Van de twee soepen op de kaart is er maar één, de ades ofwel linzensoep (€4); ze willen overgaan op een andere kaart met andere spijzen en vooral andere soep. Deze soep, met nog wat extra citroen, is uitstekend: romig, pittig en eetlustopwekkend.

Overigens wordt de soep tegelijk met de voorgerechten opgediend; die laten we maar even terugkeren naar de keuken. Ook op andere punten is de bediening nogal onwennig: vriendelijk, maar verward.

We willen graag de vis proberen (op de kaart staat rode mul uit de oven), maar er is helemaal geen vis. Dus beperken we ons diner tot kufta meshwi; spiesen met peperig gekruid gehakt met Libanese salade en rijst met tomatensaus (€12). Aardig wat spiesjes, maar allemaal lijden ze onder het euvel van een niet schoongemaakt grillrooster: de strepen zijn zwart en bitter van verbrande resten. Slordig vind ik dat.

Ook bij de Mixed grill, een lamszadeltje en hetzelfde lamsgehakt, lamsvlees- en kipstukjes op spiesen, zien we diezelfde zwarte, bittere grillstrepen terug. De salade is zozo en de frieten zijn gefrituurde schijfjes in een puntzakje, op zich niet slecht, maar begeleid door zeer matige ketchup en mayonaise (€17,50). Daar beleven we weinig vreugde aan na de veel betere voorgerechten en soep.

En dan het dessert. Basbousa is een stevige griesmeelcake die in het hele Midden-Oosten wordt gegeten. Daar hebben we nog wel lol aan (€4,60).

Kanafeh is ook al zo'n typisch Midden-Oosters nagerecht, meestal toegeschreven aan de bewoners van Nablus, de Palestijnse stad op de Westoever. Er bestaan verschillende varianten, onder andere met kadaif, maar het is altijd een combinatie van ragfijn deeg, verse kaas en suikerstroop (€4,20). Hier worden de nagerechten met ijs geserveerd. Een goede deal.

De wijn staat niet op de kaart, maar is heel behoorlijk en erg redelijk geprijsd. Libanese wijnen - soms heel degelijk - zijn er niet. Deze is Frans (€3,70).

Misschien zijn we wat vroeg na de opening van Dabka, want alles gaat wat onbeholpen, hoewel de eigenaar verraadt dat hij al twaalf jaar in Nederland woont - en in die tijd nooit meer in Libanon is geweest.

Als ze nou die grill wat vaker schoonm

aken, bulgur gebruiken in plaats van couscous, en de hoofdgerechten wat interessanter maken, moeten ze er op een gegeven moment wel komen. Dus is het cijfer een 7- in verwachting van verbetering.

7-

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden