Daarbaand

Gebrek aan avontuur

Daarbaand profileert zich als 'traditionele 'shah abbasi-keuken van Iran en illustreert dat met een pijprokende man met baard, leunend op een tafel met eten en drinken.

Denk nu niet dat dat Shah Abbasi is. Abbasi was de autocratische vorst van Iran in de zeventiende eeuw, bekend om zijn inspirerende heerschappij, maar ook om zijn strengheid. Hij had vele zoons, van wie hij, uit wantrouwen, er één liet vermoorden en twee de ogen liet uitsteken. Heel traditioneel dus.

Dat het niet Abbasi is, blijkt uit het feit dat de man een forse baard heeft. Abbasi schoor zijn baard af en droeg een fikse snor, waarmee hij een trend zette.

De Iraanse of Perzische gemeenschap in Nederland is hecht; de zaak wordt vooral door Iraniërs bezocht, die hier aan hun trekken kunnen komen. Er is een rookkamer en je kunt zelfs een waterpijpje smoren.

Je zou er zo voorbijlopen, daar aan de drukke Overtoom bij de J.P. Heijestraat. Via een soort hellingbaan kom je in een pijpenla met aan één kant een bar en keuken. Naast de ingang is een podium waar een tafel voor een gezelschap staat. Verder zit je in één lijn, op een bank of stoel. De servetten zijn eenvoudige papieren. De tafel is goed voorzien van condimenten: peper, zout, sausen, een miniflesje olijfolie. Let wel op: wie per creditcard wil betalen, krijgt vier procent opslag op zijn rekening. Pinnen is gratis.

Er klinkt wat niet te opdringerige muziek en we verdiepen ons in de kaart. Die bevat, tot onze verbazing, tapas die we niet met Iran associëren, zoals calamares, tempura, albondigas. Maar Daarbaand verzorgt ook catering, bruiloften en feesten en daar komen die tapas natuurlijk goed van pas.

We starten met iets dat in elk geval Iraans klinkt: Abbasi Daarbaand Special; aubergine, gevuld met paprika, gehakt, kaas en Iraanse kruiden (€ 6). Buitengewoon smakelijk en smeuïg. Misschien denkt u aan het beroemde (Turkse) gerecht Imam bayildi, maar daar zit geen gehakt in. Beide volken haalden hun inspiratie uit India.

In gevulde köfte Berengi - van lamsgehakt, rijst, Iraanse kruiden, walnoten en rozijnen - gaan wat ze hier 'liefdesbesjes' noemen. In Iran noemen ze het zereshk (ik schreef er laatst over), wat niets anders is dan zuurbes. Liefdesbes klinkt wel lieflijker.

Het is een gehaktbal in een bodempje saus, vrij flauw van smaak (€ 5). Hier proeven we geen avontuur in.

Overigens staat op elke bladzijde van het menu een spreuk, bijvoorbeeld: 'Als u een woord op de tong brandt, laat het branden.'(Perzische wijsheid)' Dat lijkt me heel Perzisch, niets mogen zeggen, maar ik ben geen Pers, maar van de pers.

We houden het simpel en bestellen een mix grill voor twee: twee spiezen koebide, één spies barg en één spies joeje (€ 36). Koebide blijkt gegrild gekruid lamsgehakt te zijn. Barg is een plak lamshaas, ook van de grill, en joeje is met yoghurt gemarineerde kipfilet met saffraan. Dit wordt geserveerd met volkomen (volgens Iraanse traditie) zwartgeblakerde tomaten en we krijgen een vol bord goede basmatirijst, wat gelig gekleurd van boven en met een minikuipje boter. Dat is de saus.

Het gehakt is smakelijk en sappig, maar van het lamslapje en de kipfilet zijn we minder gecharmeerd. De zwarte tomaten raken we niet aan en de rijst blijft zo wel erg droog.

Als nagerechten proberen we de Iraanse halva met Iraans ijs; de halva is zoet en bruin (gemaakt van boter, bloem en suiker met saffraan, rozenwater en amandel); het ijs doet wat aan Indiase kulfi denken, maar dan nog zoeter.

Maglut bestaat uit hetzelfde ijs, samen met wat ze valude noemen, een in strengetjes bevroren zetmeelpudding (vroeger gebruikten ze daarvoor saleb, de wortel van een bijna uitgestorven orchidee).

We drinken glazen doegh, een drank op basis van yoghurt, spuitwater, zout en munt, zo ongeveer als lassi, een Indiase drank uit de Punjab en Pakistan. De Iraanse keuken vertoont dan ook veel invloeden uit die omgeving.

We zijn wat teleurgesteld in de kookkunst en de wat stugge bediening; alle aandacht

gaat naar de Iraanse klandizie.

Nou ja, moet kunnen.

6,5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden