Han Lips

Daar zijn Jort, Prem, Barbara en Wierd weer

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de presentatie van het regeerakkoord.

Nieuwsuur, NPO 2. Beeld -
Nieuwsuur, NPO 2.Beeld -

Aan de slag, zei Mark Rutte bij de presentatie van het regeerakkoord, en daarmee zette de premier na maanden van weldadige rust ook het Haagse circus weer in werking.

Hij was nog niet uitgesproken of Henk Krol stond voor de camera te briesen over de rampzalige gevolgen van de plannen voor de ouderen in het land. Geert Wilders wees op de gevaren van de islam.

Zo ging het eigenlijk de hele dag door. In Hilversum waren alle verloven ingetrokken, zodat alle denkbare meningen over het gesloten akkoord konden worden vast­gelegd.

Verslaggevers trokken het land in om de stemming te peilen in verzorgingshuizen en op vastgoedbeurzen. Jort, Prem, Barbara, Wierd en alle andere geoefende leveranciers van een helder standpunt waren al op weg naar de studio.

De hoofdrolspelers hadden zich opgesplitst. Mark Rutte en Gert-Jan Segers hadden gekozen voor RTL Late Night, dat zwaar was opgetuigd voor de gelegenheid.

De uitzending duurde twee uur, maar dat was wel inclusief voor- en nabespreking met een tafel vol deskundigen.

Sybrand Buma en Alexander Pechtold schoven aan bij Nieuwsuur, waar Mariëlle Tweebeeke haar best deed een wig te drijven tussen de twee.

Vast onderdeel van het politieke interview is tegenwoordig een confrontatie met de gewone burger. Humberto Tan had een wijkverpleegkundige en een vrachtwagenchauffeur in het publiek - zij mochten een vraag stellen die deskundig werd gepareerd.

Nieuwsuur liet drie mensen op een donker en verlaten Binnenhof aan het woord over het akkoord. Erg blij waren ze er niet mee, en het was jammer dat zij door de redactie niet waren uitgerust met een riek of een brandende fakkel, ter ondersteuning van het grimmige beeld.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden