Daar is 'ie dan: de Facebook Phone... of niet?

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft vanavond de langverwachte Facebook Phone onthuld. Nee, het is geen nieuwe telefoon. Maar het is ook geen update van de bestaande Facebook-app. Maar wel een nieuwe interface voor de Android-telefoons. En het heet niet Facebook Phone, maar Facebook Home.

Thomas van der Kolk
Mark Zuckerberg tijdens de presentatie. Beeld ap
Mark Zuckerberg tijdens de presentatie.Beeld ap

'Vandaag wil ik het hebben over de Facebook Phone', aldus Zuckerberg, verwijzend naar de geruchten dat zijn bedrijf een eigen telefoon op de markt zou gaan brengen. Maar dat blijkt dus niet het geval. Zuckerberg sprak tijdens een persevenement op het Facebook-hoofdkwartier in Menlo Park, Californië. 'Wij denken dat dit de beste versie van Facebook is die er bestaat', aldus de Facebook-oprichter.

Familie van apps
'Wij noemen het een familie van apps', aldus Zuckerberg. 'Je kunt ze installeren en ze worden dan het startcentrum (home, red.) van je smartphone.' Simpel gezegd combineert Facebook Home verschillende Facebook-apps en zet ze prominent op de telefoon. Zo kunnen gebruikers de kleine foto van hun contacten met hun vinger over het scherm slepen, en de foto verschijnt dan op het scherm in verschillende applicaties of tijdens het surfen op internet.

Facebook Home laat zich het gemakkelijkst omschrijven als een systeem-update die de Android optimaliseert voor Facebook-gebruik. Zo kun je Facebookberichten liken door twee keer op het scherm te drukken. Antwoorden op een bericht kan rechtstreeks vanaf het startscherm van de telefoon. Ook zijn er speciale plekken aangewezen voor chatberichten. Meldingen komen niet langer van apps, maar van personen die je volgt of 'bevriend' hebt.

'Gemiddeld besteden we allemaal 25 procent van de tijd die we op de smartphone doorbrengen op Facebook', aldus Zuckerberg. 'Dus we vroegen ons af: als we zo veel tijd op onze telefoon besteden aan interactie met andere mensen, wat kunnen we dan doen om dat gemakkelijker te maken?'

Beschikbaar
Vanaf 12 april is Facebook Home beschikbaar op verschillende Android-toestellen via Google Play. Een paar maanden later moet het systeem ook op tablets verschijnen. Internationale releasedata zijn nog niet bekend. Aanvankelijk worden alleen de HTC One X, One X+, Samsung Galaxy S III en de Galaxy Note II ondersteund, de HTC One en de Samsung Galaxy S4 volgen later. HTC komt daarnaast met een telefoon waar Facebook Home standaard op geïnstalleerd is. Die gaat in de VS honderd dollar kosten.

Facebook heeft voor Android gekozen, omdat telefoons met dat besturingssysteem vrij kunnen worden aangepast, zonder dat er een samenwerkingsverband met Google, het bedrijf achter het systeem, hoeft worden afgesloten. Bij telefoons van Apple zal Facebook eerst overeenstemming met Apple moeten krijgen. Of dat ooit gaat gebeuren, wilde Zuckerberg niet zeggen.

En die echte nieuwe Facebook Phone dan? Zuckerberg maakte tijdens de presentatie duidelijk dat Facebook die niet maakt. 'Met een eigen telefoon kunnen we maar een fractie van de miljard Facebookgebruikers bereiken.' Door middel van een app of een interface doet Facebook veel meer gebruikers een plezier, meent Zuckerberg.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Mark Zuckerberg tijdens de presentatie. Beeld Financial Post
Mark Zuckerberg tijdens de presentatie.Beeld Financial Post
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden