PlusInterview

Daan Heerma van Voss verzamelde coronaverhalen van over de hele wereld

Donderdag verschijnt Coronakronieken van Daan Heerma van Voss. Het verhaal van onze beleving van de eerste twee maanden coronacrisis, maar ook ‘een ultieme poging om zelf vat te krijgen op de situatie’.

Daan Heerma van Voss.Beeld Eva Roefs

“Als ik dit boek niet had geschreven, was ik waarschijnlijk gek geworden,” zegt schrijver Daan Heerma van Voss (34) lachend. “Er gebeurde zoveel ­tegelijk toen het coronavirus uitbrak. Ik moest daar op de een of andere ­manier vat op krijgen.”

Dus begon Heerma van Voss te schrijven. Eerst over wat hij zelf zoal meemaakte en dacht, maar al snel ging de schrijver op zoek naar ­andere verhalen. “Wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld is de meest universele gebeurtenis ooit. Nooit eerder stond het ­leven overal ter wereld zo in het teken van hetzelfde probleem. En nooit eerder waren we in staat zo nauw contact te hebben met elkaar terwijl deze ramp zich voltrok. Mijn verhaal is daarom niet zo interessant. Dus vroeg ik kennissen uit het buitenland hun ervaringen vast te leggen en deed ik, via verschillende kanalen, een ­oproep. De verhalen stroomden binnen.”

Persconferentie

Coronakronieken is het resultaat van dit project, dat uiteindelijk twee maanden heeft geduurd. Het vertelt niet alleen het verhaal van Heerma van Voss zelf, maar ook dat van de Rotterdamse verpleegkundige Loes, dat van Jaap van Dissel op weg naar de volgende persconferentie, van de New Yorkse wetenschapsfilosoof ­David, de Barcelonese vader José en de Chinese student ­Anson.

Het maken van het boek was nuttig voor Heerma van Voss. “Ik heb antwoorden gevonden op vragen die ik mezelf stelde. Zo wilde ik weten hoe mijn ervaring verschilt van die van ­iemand aan de andere kant van de wereld. En algemener: wat het met ons als mensen doet als we geconfronteerd worden met iets ongekends en ingrijpends als een pandemie. Ik wilde iets maken waarmee we later aan onze kinderen kunnen vertellen: zo ging dat, zo voelde het.”

“Omdat de vorm bij mij altijd voortkomt uit de inhoud, heb ik besloten de volledige opbrengst van het boek aan de boekwinkel te geven. Dat is geloof ik niet eerder gebeurd. Ik wil dat het boek van ons allemaal wordt, net zoals de crisis dat is.”

Razendsnel aangepast

“Verder wil ik geen grote, allesomvattende conclusies trekken, maar ik zie wel overeenkomsten in de verhalen die ik heb verzameld. Het komt erop neer dat deze extreme situatie de ­extreme kanten van de mens blootlegt. Enerzijds zie je hoe we in staat zijn elkaar te helpen en er het beste van proberen te maken. Anderzijds wordt zichtbaar hoe ver mensen ­bereid zijn te gaan om hun eigen hachje te redden. Het unieke van de mens is dat we allebéi zijn.”

“Maar wat ik bovenal geleerd heb, is hoe wonderbaarlijk snel de mens zich kan aanpassen. Binnen een paar ­dagen waren we al gewend dat we ­afstand moesten houden op straat en raakten we elkaar niet meer aan. Nu, drie maanden na het uitbreken van de crisis, is de situatie eigenlijk ­alweer standaard geworden. Daarom voelde dit ook als een natuurlijk slot voor het boek. Het abnormale is nu normaal.”

Chauvinistisch

De coronacrisis heeft hem zelf ook veranderd. “Ik ben me de laatste tijd meer gaan hechten aan dit land en ­deze stad. Vóór corona was ik veel in het buitenland. Dat zou ik nu niet meer willen. Als ik door Amsterdam loop, waardeer ik veel meer wat een mooie, oude stad het eigenlijk is. Deels doordat de toeristen weg zijn, maar dat is niet de enige reden. Ik heb de laatste maanden meer sentimentele en chauvinistische momenten ervaren dan in de rest van mijn leven. Toen de koning zijn toespraak hield op tv, was ik oprecht blij dat hij dat deed. Ik dacht: dat is mijn koning. Als Rutte sprak, dacht ik: dat is mijn premier. Als ik naar buiten keek, dacht ik: dit is mijn land.”

Daan Heerma van Voss, Coronakronieken. Atlas Contact, €15 224 blz.

Coronakronieken van Daan Heerma van Voss.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden