Update

Daan en Sophie opnieuw populairste kindernamen

Daan en Sophie hebben in 2014 hun koppositie van populairste kindernamen heroverd. Zij lossen Sem en Tess af, die in 2013 nog de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanvoerden.

null Beeld svb
Beeld svb

Vorig jaar kregen 836 meisjes de naam Sophie. Onder pasgeboren jongens noteerde de afdeling burgerzaken 751 keer de naam Daan.

Bij de meisjesnamen duikelde Tess van de koppositie in 2013 naar plaats vijf. De top drie bestaat uit het vertrouwde drietal Sophie, Emma en Julia, een trio dat sinds 2008 de ranglijst domineert.

Onder jongens daalde Sem eveneens naar de vijfde positie. Daan krijgt aan kop gezelschap van Bram (2) en Milan (3).

De SVB publiceert elk jaar een overzicht van namen die ouders hun kinderen hebben gegeven. In 2014 werden circa 174.000 kinderen geboren. De circa 89.000 jongens kregen samen 11.657 unieke namen. Voor de bijna 85.000 meisjes was de keuze met 13.402 verschillende namen nog groter.

Originele namen

De SVB keert jaarlijks 3,2 miljard euro aan kinderbijslag uit aan 3,4 miljoen kinderen. Op die manier kan de uitkeringsinstantie precies zien welke namen aan pasgeboren kinderen worden gegeven.

Uit de ranglijst blijkt dat populaire namen uit de top tien steeds minder worden gegeven. Toekomstige ouders gebruiken dat overzicht van de SVB onder meer om te controleren hoe gebruikelijk en geliefd de naam is die ze kiezen. Ouders zoeken steeds vaker naar een originele naam, die afwijkt van de massa.

Om ouders te helpen, lanceert de SVB vandaag een aparte kindernamensectie op haar website. Daarop is ook een overzicht van alle namen per provincie te vinden.

Top-10

Meisjes
1. Sophie
2. Emma
3. Julia
4. Mila
5. Tess
6. Isa
7. Zoë
8. Anna
9. Eva
10. Sara

Jongens
1. Daan
2. Bram
3. Milan
4. Finn
5. Sem
6. Lucas
7. Luuk
8. Levi
9. Liam
10. Noah

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden