D66 zorgt voor chaos in West

Ingeborg Baltussen (rechts) werd na zeven stemrondes lijsttrekker in West. Foto Lorianne van Gelder Beeld
Ingeborg Baltussen (rechts) werd na zeven stemrondes lijsttrekker in West. Foto Lorianne van Gelder

AMSTERDAM - In de D66-fractie in West woedt een machtsstrijd die de stabiliteit van het stadsdeelbestuur ondermijnt. Het landelijk partijbestuur van D66 bemoeit zich met de ruzie. Binnen de vijf leden tellende fractie woedt al sinds de verkiezingen van maart een machtsstrijd.

Vier van de vijf fractieleden hoopten lijsttrekker te worden. Het werd uiteindelijk, na liefst zeven stemrondes, Ingeborg Baltussen. Zaterdag zou zij zijn afgezet als fractievoorzitter, ten faveure van Olguita Oudendijk.

Maandagavond volgde een crisisoverleg in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het landelijk partijbestuur, waarbij werd afgesproken dat Baltussen toch fractievoorzitter blijft.

Daarbij speelden volgens ingewijden zorgen bij de coalitiepartners GroenLinks en PvdA een rol. Zij vrezen dat D66 onder leiding van Oudendijk een onbetrouwbare partner zou zijn. Oudendijk zou het goed kunnen vinden met fractiegenoot Joris van Vuure, die omstreden is binnen de deelraad en zijn partij.

Volgens ingewijden houdt de escalatie van de ruzie verband met Van Vuure. De deelraad nam gisteravond unaniem - dus inclusief D66 - een motie van afkeuring aan tegen het raadslid. Dat is een staatsrechtelijke rariteit, maar consequenties hoeft het niet te hebben.

Van Vuure zou uit de school hebben geklapt over een vertrouwelijke vergadering over de voormalige tramremise de Hallen. Het stadsdeel heeft projectontwikkelaar Lingotto de herontwikkeling van de Hallen gegund, volgens critici in strijd met de Europese regels rond aanbesteding. Van Vuure deed daar vorige week uitspraken over in Het Parool, waarmee hij zijn geheimhoudingsplicht zou hebben geschonden.

Fractievoorzitter Baltussen heeft hem eerder deze week het woordvoerderschap over de Hallen ontnomen. Van Vuure verwacht via het gemeentelijke Bureau Integriteit zijn naam te kunnen zuiveren. (HUGO LOGTENBERG/BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden