D66 wil voorrangsregel voor leraar op woningmarkt terug

Leraren die voor een Amsterdamse school kiezen, moeten weer voorrang krijgen bij de toewijzing van huurwoningen in de stad. Talm niet langer maar doe iets, vindt de D66-fractie.

Huurwoningen in Amsterdam Beeld Ton Damen
Huurwoningen in AmsterdamBeeld Ton Damen

D66-leider Reinier van Dantzig zal deze week een voorstel indienen om de voorrangsregeling voor leraren op de Amsterdamse woningmarkt na vijf jaar afwezigheid te herintroduceren. Hiervoor moeten jaarlijks enkele tientallen sociale en middeldure huurwoningen worden vrijgemaakt.

De speciale status op de woningmarkt ziet D66 als een oplossing voor het groeiende lerarentekort. Momenteel zijn er in het Amsterdamse basisonderwijs al 170 onvervulde arbeidsplaatsen, in 2025 worden ruim 800 vacatures verwacht. De krapte leidt er nu al toe dat scholen Pabo-studenten alvast voor de klas zetten, al moeten die nog afstuderen.

Zowel het onderwijsveld als D66-onderwijswethouder Simone Kukenheim wijst op de krappe woningmarkt als medeveroorzaker van het lerarentekort.

Daarom vindt Van Dantzig dat er nu iets moet gebeuren. "Huurwoningen zijn schaars, dus je moet heel goed nadenken over wie je voorrang geeft. Er moet echt een groot maatschappelijk probleem aan ten grondslag liggen, maar volgens ons is het dreigende lerarentekort dat," aldus Van Dantzig.

Allereerst wil hij sociale huurwoningen voor beginnende leraren.

Jaarlijks deelt de gemeente een derde van de ongeveer 6000 vrijkomende woningen uit aan starters die dan een tijdelijk huurcontract van vijf jaar krijgen. "Een significant deel van deze voorraad moet naar leraren," stelt Van Dantzig.

Wachtrij vermijden
Ook ervaren docenten die al meer verdienen of in een gezinssituatie een te hoog inkomen hebben voor sociale woningbouw, zouden sneller dan gebruikelijk een huurwoning moeten krijgen.

Er wordt momenteel gesproken over een regeling waarbij mensen die een sociale huurwoning achterlaten, voorrang krijgen op een middeldure huurwoning met een huur tussen de 710 en 971 euro.

Binnen deze regeling zouden ook leraren een speciale status moeten krijgen om de wachtrij te vermijden. Daarnaast moet ruimte in kantoorpanden die worden omgebouwd tot woningen voor statushouders, voor een deel ook gereserveerd worden voor leraren.

6000

Van de zesduizend huurwoningen die per jaar vrijkomen moet een significant deel met voorrang naar leraren, vindt D66

De drie maatregelen moeten wat Van Dantzig betreft gezamenlijk tussen de 50 en 100 huurwoningen per jaar opleveren voor het onderwijs.

Kukenheim kondigde al eerder aan dat ze deze maatregel zou onderzoeken, maar D66 wil dat niet afwachten en dient deze week een motie in waarin de raad het stadsbestuur opdracht geeft de regeling uit te werken.

Steun
In 2012 beëindigde de stad de speciale status voor leerkrachten, agenten en verpleegkundigen. Ook ouderen en grote gezinnen verloren hun voorkeursbehandeling. Alleen kleine groepen als gehandicapten, ex-prostituees en immigranten kunnen de wachtlijst nog omzeilen.

De voorrangsregeling werd geschrapt om de doorstroming op de huurmarkt te verbeteren. De gedachte was dat door de grote hoeveelheid huurders met voorrang, er nauwelijks nog huizen beschikbaar waren voor 'gewone' gevallen op de wachtlijst. Of dit heeft gewerkt om de doorstroming te verbeteren, is niet duidelijk.

D66 wil onderzoeken of ook voor andere beroepsgroepen een voorrangsregeling noodzakelijk is.

Of er genoeg steun komt is niet duidelijk, want er zijn binnen de coalitie geen afspraken gemaakt over dit onderwerp. Wel heeft oppositiepartij PvdA veelvuldig aandacht gevraagd voor de huisvestingsproblematiek van leraren.

Lees ook: 'Lerarentekort in Amsterdam komt echt door de woningmarkt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden