D66 wil opheldering over opvragen persoonsgegevens Skype

De Tweede Kamerleden Kees Verhoeven en Gerard Schouw (D66) willen opheldering van de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Kamp (Economische Zaken) over het opvragen van persoonsgegevens door de overheid. Aanleiding is het nieuws dat videobeldienst Skype ongevraagd gegevens van een toen 16-jarige Nederlandse gebruiker aan het particuliere beveiligingsbedrijf iSIGHT zou hebben doorgespeeld.

Thomas van der Kolk
null Beeld ANP
Beeld ANP

Via dat bedrijf zouden de persoonlijke gegevens van de jongen, 'Jeroenz0r', in handen zijn gekomen van politie en Justitie. De gegevens zijn door Skype vrijwillig, zonder dat dit door bevoegde instanties werd gevorderd, verstrekt in het kader van een opsporingsonderzoek naar de DDoS-aanvallen op betalingssite PayPal in 2010. De gegevens zijn in het strafdossier van de jongen terechtgekomen.

D66 wil nu van de betrokken ministers weten hoe vaak het voorkomt dat er bij strafzaken zonder gerechtelijk bevel persoonsgegevens worden opgevraagd. 'Acht u het wenselijk dat persoonsgegevens door bedrijven aan de overheid worden verstrekt in het kader van een opsporingsonderzoek zonder dat hieraan een bevoegd gedaan verzoek aan ten grondslag ligt?', schrijven de Kamerleden in hun brief.

Operation Payback
De zaak houdt verband met Operation Payback van internetcollectief Anonymous. Daarbij werden in 2010 de netwerken van onder andere PayPal en Mastercard platgelegd omdat zij weigerden de betalingen voor klokkenluiderssite WikiLeaks te verwerken. PayPal had Joep Gommers van iSIGHT ingehuurd om onderzoek te doen naar de aanvallen. Via een chatkanaal stuitte die op Nederlanders die bij de aanvallen betrokken zouden zijn, onder wie 'Jeroenz0r', die in december 2010 werd gearresteerd. Via Skype had Gommers inloggegevens en persoonsgegevens van de toen 16-jarige Nederlander te achterhalen, zo blijkt volgens nu.nl uit het politiedossier.

Skype liet eerder deze week weten normaal gesproken alleen persoonsgegevens te verstrekken 'als er een geldig verzoek van instanties ligt of wij bij wet verplicht zijn informatie te leveren of in het geval van een dreiging waarbij persoonlijke veiligheid in het geding is'. Het bedrijf onderzoekt waarom dat hier mogelijk niet is gebeurd.

null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden