Nieuws

D66 wil opheldering over geweigerde Annahita op vlucht VS

D66 wil weten of de Amerikaanse immigratiedienst de bevoegdheid heeft om op Nederlands grondgebied al passagiers te weigeren op vluchten naar de Verenigde Staten.

Annahita Mazaheri uit Amstelveen is geweigerd op een vlucht naar de Verenigde Staten. Ze denkt vanwege haar Iraanse naam. Beeld Privéfoto
Annahita Mazaheri uit Amstelveen is geweigerd op een vlucht naar de Verenigde Staten. Ze denkt vanwege haar Iraanse naam.Beeld Privéfoto

De partij stelt kamervragen nadat de 22-jarige Annahita Mazaheri vorige week niet mee mocht vliegen naar Los Angeles, waar ze met vriendinnen vakantie wilde vieren. Volgens Annahita had de weigering te maken met haar Iraanse achternaam.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma noemt het ‘onwenselijk’ dat Nederlandse staatsburgers enkel en alleen om hun achternaam worden geweigerd en wil opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Hij wil weten welke bevoegdheden medewerkers van de Amerikaanse immigratiedienst, die in Nederland zijn gestationeerd, hebben. En of zij foto’s mogen maken van paspoorten, zoals bij Annahita is gebeurd.

Spanningen

Ook wil Sjoerdsma dat Blok bij de Amerikaanse dienst Customs and Border Protection informeert naar deze zaak en vraagt wat de reden was dat Annahita, die in Nederland is geboren en geen Iraans paspoort heeft, niet werd toegelaten aan boord van het toestel. Zelf vermoedt ze dat het te maken heeft met de recente spanningen tussen de VS en Iran.

Sjoerdsma wil ook weten hoe het zit met onderhandelingen tussen Nederland en de VS over de zogeheten preclearance, waarbij reizigers uit ons land die naar de Verenigde Staten reizen al op Schiphol worden gecheckt door Amerikaanse douane en grensbewaking. Dat is prettig voor toeristen en zakenreizigers; die hoeven dan bij aankomst in de VS niet urenlang in een rij te staan. D66 is daar tegen, omdat de VS mensen uit een aantal moslimlanden weigert en de partij niet wil dat Nederland aan die zogenoemde muslim ban meewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden