D66 wil ontslag 1500 ambtenaren

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

De gemeente kan 140 miljoen euro besparen door 1500 ambtenaren te ontslaan en van leegstaande kantoren aan de rand van de stad een goedkope gemeentecampus te maken.

Dat staat in een tegenvoorstel voor de begroting voor 2013 van D66. De grootste oppositiepartij in Amsterdam wil ook dat de gemeente goedkoper gaat inkopen en dat overbodige loketten worden gesloten.

Gisteren meldde Het Parool dat de kosten van ambtenaren de pan uit rijzen en dat Amsterdam veel meer ambtenaren in dienst heeft dan andere gemeenten. Uit een nog niet gepubliceerd rapport van adviesbureau Berenschot blijkt dat Amsterdam per duizend inwoners negentien ambtenaren in dienst heeft, tegen gemiddeld elf bij andere gemeentes.

Al die ambtenaren kosten per Amsterdammer bijna 7900 euro per jaar, veel meer dan de 6400 euro die Rotterdam kwijt is per inwoner en de 4400 euro die Utrecht en Den Haag uitgeven.

Het college van b. en w. kondigde in 2010 aan 450 arbeidsplaatsen te schrappen. Als het college later deze maand de voorlopige begroting voor 2013 presenteert, wordt waarschijnlijk een extra sanering aangekondigd.

D66 twijfelt echter of dat genoeg is. (Jasper Karman)

LEES VANDAAG MEER IN HET PAROOL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden