D66 wil meer diplomaten en minder ambtenaren

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten minder mensen gaan werken, terwijl er op de ambassades juist meer mensen aan de slag moeten gaan. Dat stelt D66 voor tijdens een overleg vandaag over de modernisering van de diplomatie met minister Bert Koenders.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

'Er werken nu circa 1700 ambtenaren in Den Haag bij Buitenlandse Zaken en 'slechts' 900 op de 140 ambassades en consulaten. Iedereen is het er inmiddels over eens dat fysieke aanwezigheid van diplomaten in het buitenland cruciaal is bij conflicten, samenwerkingsverbanden en handelsrelaties', aldus Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Een commissie onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen deed eerder onderzoek naar modernisering van de diplomatie. Die commissie stelde ook voor om meer mensen op de ambassades te plaatsen.

80 miljoen bezuinigen
Het departement moet deze kabinetsperiode 80 miljoen euro bezuinigen. Dat moet worden bereikt door meer samen te werken met andere landen. Zo gaat Nederland bijvoorbeeld met andere landen, zoals België, ambassades delen. Ook wordt het werk versoberd en missies afgeslankt.

Verder gaat de consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland op de schop. Die gaat zich vooral richten op 'extreme noodsituaties'. Ook krijgen Nederlanders die in het buitenland in goede omstandigheden vastzitten, nog maar één keer bezoek van een diplomaat tijdens hun detentie. Nu krijgen alle Nederlandse gedetineerden nog gemiddeld twee bezoeken per jaar van een ambassademedewerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden