D66 wil af van nutteloze seksevermelding

Als de vermelding van je geslacht op een document geen enkel doel dient, moet het daar ook niet meer op komen te staan. Dat vindt D66. De partij brengt dit morgen in tijdens een debat over emancipatie.

null Beeld epa
Beeld epa

Het is in steeds meer landen mogelijk om sekseregistratie achterwege te laten, aldus D66. Het kabinet heeft in 2013 al wel opdracht gegeven voor een onderzoek naar de mogelijkheden van het onbepaald laten van het geslacht in officiële documenten, zoals je paspoort of ID-kaart, maar er is nog niks gebeurd.

Pia Dijkstra van D66 vindt dat er schot moet komen in de zaak. Ze wil het ook breder trekken. 'In veel situaties registreren we het geslacht zonder dat dit ergens toe bijdraagt. Puur uit gewoonte. Waarom is het van belang dat op je OV-chipkaart staat of je man of vrouw bent? Op je rijbewijs staat het bijvoorbeeld niet.'

Doordat de OV-chipkaart bijvoorbeeld het geslacht vermeldt, is het voor transgenders soms lastig aan te tonen dat zij daadwerkelijk de eigenaar van de kaart zijn. Dat kan tot vervelende situaties leiden in het openbaar vervoer.

In Utrecht zijn ze al bezig met een proef met het weglaten van het geslacht op gemeentelijke documenten.

Neutraal of onbepaald

Ook GroenLinks pleit al jaren voor afschaffing van verplichte sekseregistratie. De beperking tot twee keuzeopties, man of vrouw, zou mensen die zich niet thuisvoelen in die tweedeling beperken in hun rechten. Bovendien zou sekseregistratie door de overheid nauwelijks nog een nut dienen sinds de afschaffing van de dienstplicht en de legalisatie van het homohuwelijk.

Staatssecretaris Fred Teeven onderzoekt momenteel of de sekseregistratie uitgebreid dan wel afgeschaft kan worden. Uitbreiding zou inhouden dat burgers zich kunnen registreren als 'neutraal'. Sinds 1986 is het in Nederland wel mogelijk om het geslacht van nieuwgeborenen te registreren als 'onbepaald'. Maar dit geldt alleen voor kinderen die worden geboren zonder eenduidige geslachtskenmerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden