D66 West dumpt VVD, SP bestuurt in Noord

AMSTERDAM - Als enig stadsdeel krijgt Amsterdam-Noord een bestuur met de SP. De partij vormt een linkse coalitie met PvdA en GroenLinks. Het nieuwe stadsdeel West (bestaande uit Westerpark, Oud-West, Bos en Lommer en De Baarsjes) koerst af op een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66.

Aanvankelijk wees D66 dit af, omdat GroenLinks en de PvdA als 'lang getrouwd echtpaar' in een 'sleur' waren beland. D66-fractievoorzitter Ingeborg Baltussen wilde daarom een coalitie met de VVD. Na gesprekken met GroenLinks en de PvdA is ze daarop teruggekomen. De VVD spreekt van een 'onvervalste 180-gradendraai'.

In een persbericht stelt Baltussen dat D66 zich nu 'begrepen voelt' door GroenLinks en de PvdA, die haar wens voor bestuurlijke vernieuwing onderschrijven. Volgens Martien Kuitenbrouwer, beoogd stadsdeelvoorzitter van de PvdA, getuigt het van 'moed' van D66 dat ondanks reserves het gesprek met GroenLinks en PvdA is aangegaan.

Willem Paquay wordt voor de SP bestuurder in Noord. De afgelopen twee jaar bestuurde hij in Oost/Watergraafsmeer. Eerder onderhandelden PvdA en GroenLinks met de VVD. Die gesprekken liepen vast op de eis van de VVD het betaald parkeren terug te draaien. Met de SP werd wel een akkoord bereikt.

Volgens SP-fractieleider Daniël Peters is afgesproken op de plekken waar parkeergarages komen, per geval te bekijken hoe wordt omgegaan met parkeren in de buurt. Rob Post blijft stadsdeelvoorzitter, voor GroenLinks keert Kees Diepeveen terug als bestuurder. PvdA-fractievoorzitter Coby van Berkum completeert het bestuur. (HET PAROOL)

SP-fractieleider Daniël Peters. PR foto Beeld
SP-fractieleider Daniël Peters. PR foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden