Opinie

D66: 'Waarom neemt VVD geen afstand van FvD?'

De VVD lijkt zich voor te breiden op samen­werking met Forum voor Democratie, stelt Reinier van Dantzig, lijsttrekker van D66 Amsterdam.

FvD-leider Thierry Baudet in discussie met Jesse Klaver van GroenlInks, vrijdag tijdens het lijsttrekkersdebat in De BalieBeeld ANP

'Het lijkt wel alsof Amsterdamse politici alleen nog maar kunnen praten over wie racistisch is en wie ze willen uitsluiten,' stelt de VVD Amsterdam in een wijdverspreide advertentie.

Om te vervolgen met de schijnbaar retorische vraag: 'Heeft Amsterdam geen grotere uitdagingen?'

Het lijkt een aardige campagnevondst: doen alsof de VVD over de inhoud praat en andere partijen slechts 'schreeuwen'. Het is alleen wel onzin en het is een verontrustende boodschap afkomstig van een bestuurderspartij.

Het is onzin, omdat iedereen die een beetje het politieke debat volgt, ziet dat partijen als GroenLinks, D66 en PvdA een serieus debat voeren over bijvoorbeeld de woningmarkt, de drukte in de stad of kansen op werk. En het is verontrustend, omdat racisme voor de VVD Amsterdam kennelijk geen serieus onderwerp is.

Waar de VVD graag en veel spreekt over andere partijen, is de partij oorverdovend stil als het gaat om de rassenobsessie van prominente leden van Forum voor Democratie (FvD).

Stil over het feit dat die partij niets heeft gedaan om alle verdenkingen van een rassenobsessie van zich af te werpen. Want die afstand neemt FvD niet.

Sterker nog: nummer twee, Theo Hiddema, reageerde recent nog met 'Dat is allang bewezen. Dat is wetenschap', toen De Telegraaf hem vroeg naar uitspraken van kandidaat-raadslid Yernaz Ramautarsing over het verband tussen IQ en volkeren.

Eerder zei partijleider Thierry Baudet al dat hij wil dat Europa 'blank, dominant en cultureel blijft zoals het is'.

Vrijheid van meningsuiting
FvD is niet zomaar een clubje dat je kunt negeren. De partij maakt een goede kans om straks vertegenwoordigd te zijn in de Amsterdamse gemeenteraad. Wat dat betreft geldt: de kiezer heeft altijd gelijk, en de vrijheid van meningsuiting geldt net zo goed voor FvD als voor andere partijen.

Maar waarom maakt de VVD geen gebruik van zijn recht op de vrijheid van meningsuiting om afstand te nemen van hen die rassenonderscheid onderdeel maken van politiek debat?

Als ik zoiets hoor, kan ik niet anders dan me ertegen verzetten. Dat heeft niks met 'schreeuwen' te maken, maar wel met helder maken waar je staat. Is dat niet juist een plicht voor een serieuze bestuurderspartij?

Ook richting al die Amsterdammers die zich persoonlijk geraakt voelen door racisme, ook al wonen ze misschien niet in de buurten waar de VVD traditioneel hoog scoort.

D66, Groenlinks, en de PvdA zijn helder: zij gaan niet samen met FvD in een stadsbestuur zitten. Als dat stemmen kost: het zij zo.

De VVD zwijgt over Forum voor Democratie, maar valt andere partijen aan op de keuze niet met FvD te gaan besturen.

Prangende vraag
Gaat u eens kijken naar de politieke debatten en naar wat de VVD op sociale media doet. U zult zien dat de VVD ervoor kiest bijna voortdurend middenpartijen aan te vallen, en nooit het debat met FvD aan te gaan.

Samenwerken met Thierry Baudet? Is dat wat de VVD bedoelt met 'Kies voor doen'?

De uitingen, maar vooral ook het zwijgen van de VVD leiden in elk geval tot een prangende vraag. Als het continu mengen van politiek met discussies over rassen geen reden is een partij uit te sluiten, waar ligt voor de VVD dan wél de grens?

Reinier van Dantzig, lijstrekker D66 AmsterdamBeeld Mats van Soolingen

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden