D66 voor de laatste keer de leiding bij onderhandelingen

Een stadsbestuur voor Amsterdam van D66, VVD en SP. Dat is de inzet bij onderhandelingen die de drie partijen morgen beginnen.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Voor D66 zal het de laatste keer zijn in deze slepende formatie dat de partij de leiding heeft. Mislukt ook deze poging om een college te vormen, dan is de verwachting dat andere partijen de regie krijgen. Voor de SP zou collegedeelname historisch zijn, een kans bestuurskracht te tonen. Voor de VVD dreigt de oppositie als deze poging mislukt.

Daarmee hebben alle partijen belang bij het slagen van de gesprekken, waartoe gisteravond de 'verkenners' Roger van Boxtel (D66) en Arjan Vliegenthart (SP) adviseerden. Beide senatoren zijn vanaf nu formateur.

Van tafel
Van Boxtel en Vliegenthart kwamen tot hun advies nadat D66 hun had verteld weinig te zien in nieuwe onderhandelingen met GroenLinks - niet vanwege inhoudelijke verschillen, maar vanwege de botsingen bij eerdere onderhandelingsrondes. GroenLinks brak drie weken geleden vergevorderde gesprekken met VVD en D66 af en weigerde nadien te onderhandelen over een coalitie met SP, VVD en D66.

Het eerste gespreksonderwerp morgen is de precaire financiële situatie van de gemeente. Door een nieuwe verdeelsleutel van het rijk voor bijstandsgelden dreigt een tegenvaller van 20 miljoen op jaarbasis. Ook moeten de onderhandelaars op zoek naar geld voor SP-plannen op het terrein van met name werk en armoedebestrijding. Volgens ingewijden is de groene 'hervormingsagenda' die D66 en GroenLinks eerder overeenkwamen, in feite al van tafel.

Lees vandaag (28-5) meer in Het Parool: Kunnen D66 en VVD de SP tegemoetkomen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden