Analyse

D66 verliest regie over Amsterdamse formatie

De regie bij het vormen van een gemeentebestuur lijkt D66 te ontglippen. Gisteren adviseerde D66-prominent en informateur Thom de Graaf een coalitie van D66, VVD, SP en PvdA. Uit zijn advies bleek dat D66 vasthoudt aan de VVD als coalitiepartner. Nu blijkt dat zowel PvdA als SP zich niet willen aansluiten bij deze tandem.

D66, VVD en GroenLinks onderhandelen over het stadsbestuur op 1 mei Beeld Marc Driessen (www.marcdriessen.com)

D66 heeft daarop het voorstel gedaan om twee informateurs aan te stellen van D66 en Pvda, de twee grootste partijen. Ondertussen voeren PvdA, SP en GroenLinks de druk op om D66 zo ver te krijgen de VVD los te laten. Eerder haakte GroenLinks af bij de onderhandelingen met D66 en de VVD.

Het afwijzen van het advies van de informateur is een drama voor D66. Als de partij uiteindelijk de VVD zal moeten loslaten, kan ze minder van de gewenste hervormingen doorvoeren op het gebied van de woningmarkt en de stadsfinanciën.

Misschien nog erger voor D66 is dat de herinnering aan de dramatisch verlopen collegeonderhandelingen van 2010 zich opdringt. Toen volhardde D66 dusdanig in de afkeurende houding jegens de PvdA, dat de partij ondanks een verkiezingsoverwinning buiten het college bleef. D66-leider Jan Paternotte was daar destijds als campagneleider bij betrokken. Als het nu weer niet lukt in het college te belanden, loopt de kroonprins van D66 het risico dat dit voorgoed aan hem blijft kleven.

En de kans dat D66 buiten het college blijft, bestaat. De linkse partijen kunnen er immers ook nog voor kiezen samen met de Partij voor de Dieren (PvdD) te kiezen voor een linkse coalitie van 23 van de 45 zetels. Johnas van Lammeren van de PvdD laat weten nog niet te zijn benaderd voor die optie, maar zegt wel dat de PvdD 'een sleutelrol' heeft als de grote partijen er niet uitkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden