D66: 'Universiteiten laten geld op de plank liggen'

Universiteiten klagen ten onrechte dat ze te weinig geld hebben. Ze laten te veel geld op de plank liggen, dat uitgegeven zou kunnen worden aan nieuwe collegezalen, kleinere werkgroepen en extra docenten.

De UvA hield deze zomer buiten colleges om aandacht vragen voor het financieringstekort in het Wetenschappelijk Onderwijs. Beeld anp
De UvA hield deze zomer buiten colleges om aandacht vragen voor het financieringstekort in het Wetenschappelijk Onderwijs.Beeld anp

Dat stelt D66 dinsdag bij het debat over de onderwijsbegroting. Volgens de regeringspartij gaat in totaal om bijna 3 miljard euro.

"Universiteitsbesturen misleiden studenten en hun eigen personeel," stelt Kamerlid Paul van Meenen. "Ze hebben zoveel geld dat nu niet wordt besteed aan beter onderwijs. En dan legt de voorzitter van universiteitenkoepel VSNU uit dat er nog veel méér geld uit Den Haag bij moet komen."

Van Meenen doelt op een interview met VSNU-voorman Pieter Duisenberg en Carline van Breugel, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), maandag in het AD.

Kwalijke misvatting
Volgens het D66-Kamerlid kunnen universiteiten zelf met het opgepotte geld veel doen om hoge werkdruk op universiteiten weg te nemen en onderwijs te verbeteren. "Duisenberg zou tegen de besturen van al die universiteiten moeten zeggen: geef eerst je geld uit."

Volgens universiteitenkoepel VSNU is de algemene reserve niet vrij te besteden. Het geld is gepland voor toekomstige investeringen en zit voor een groot deel vast in universiteitsgebouwen.

"Het noemen van het vermogen als 'geld op de plank' is echt een kwalijke misvatting," zegt een woordvoerder. "We geven 99 procent van het geld dat we krijgen, effectief uit. We houden minder dan 1 procent over."

Onderzoeksuitgaven
Van Meenen wijst op het verschil tussen eigen vermogen en algemene reserve. "Dit geld is a la minute te besteden aan kleinere werkgroepen en lagere werkdruk."

Studenten die actie gaan voeren om dat de beloftes uit het leenstelsel van beter onderwijs niet zijn waargemaakt, klagen volgens Van Meenen dan ook 'terecht, maar bij de verkeerde'. "Ze moeten niet naar Den Haag komen, maar naar hun eigen universiteiten gaan."

De investeringen die zijn beloofd, komen ook, stelt Van Meenen. Hij wijst er op de 400 miljoen die wordt uitgetrokken voor wetenschappelijk onderzoek, die ook ten goede komt van het onderwijs. "Gaten in onderzoeksuitgaven worden nu gedicht met onderwijsgeld."

D66 heeft het als zelfverklaarde onderwijspartij momenteel zwaar in de coalitie, nu het hele onderwijs roept om meer geld. Van Meenen, die zelf 33 jaar in het onderwijs werkte, vindt dat zijn partij 'meer waardering had verdiend' voor 'alle investeringen' die D66 in het regeerakkoord wist te krijgen. "Maar het gaat me nu vooral om het draagvlak voor onderwijsinvesteringen."

Draagvlak
Volgens hem neemt dat draagvlak af, omdat van basisscholen tot universiteiten onduidelijk is waar het geld precies aan wordt uitgegeven, en wordt geld dat wél wordt besteed ook vaak verkeerd uitgegeven. "Nog niet de helft van het personeel op universiteiten is wetenschappelijk personeel, terwijl meer dan de helft ondersteuning, staf en management is. Er zijn steeds meer opperhoofden, steeds minder indianen."

De woordvoerder van de VSNU stelt dat universiteiten wel degelijk kampen met geldgebrek, omdat het geld dat zij per student krijgen van het Rijk afneemt. Volgens het ministerie van Onderwijs stijgt het bedrag per student de komende jaren juist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden