D66: Toeristenbelasting voor Airbnb-verhuurders

D66 wil dat Amsterdammers die via Airbnb hun woning verhuren 10 procent toeristenbelasting gaan afdragen.

Ruben Koops
D66 wil de toeristenbelasting voor Airbnb verhogen naar 10 procent. Beeld anp
D66 wil de toeristenbelasting voor Airbnb verhogen naar 10 procent.Beeld anp

Het voorstel staat in het verkiezingsprogramma van de partij. Als het na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart weer meebestuurt in een coalitie, zal het lokale belastingstelsel meer tanden krijgen als het aan D66 ligt.

De reclamebelasting komt terug, ook gaat de toeristenbelasting voor hotels omhoog in drukke weekenden zoals met Pasen en Pinksteren. Ook de parkeerbelasting in de binnenstad gaat wat D66 betreft omhoog, naar 7,50 euro per uur.

Sowieso wordt het voor mensen van buiten de stad moeilijk om nog met de auto naar het centrum te komen. Alleen bestemmingsverkeer van bewoners en ondernemers is wat D66 betreft nog welkom.

Hefboom
De lokale belastingen worden ook als hefboom gebruikt om andere dingen voor elkaar te krijgen. Zo zouden horeca-ondernemers wat D66 betreft korting kunnen krijgen op de leges als zij de terrassen rookvrij maken.

Ook wil D66 dat in Den Haag wordt gepleit voor de invoering van extra lokale belastingen, zodat gemeenten meer eigen inkomsten kunnen genereren. Dit zou gecompenseerd moeten worden via de loonbelasting, ­zodat de belastingdruk voor Amsterdammers niet stijgt.

Opvallend is dat D66 het recent ingevoerde verbod op straatintimidatie, beter bekend als het sisverbod, weer wil afschaffen. Deze maatregel had burgemeester Eberhard van der Laan eerder dit jaar juist voor het eerst opgenomen in de lokale regels, de APV.

Het moet de gemeentelijke handhavers een instrument geven om te kunnen optreden, bijvoorbeeld tegen mannen die vrouwen nafluiten. Maar D66 denkt dat de maatregel sowieso zal stranden bij de rechter, en vindt dat hiermee onduidelijk is wat wel en niet gezegd mag worden.

Lees ook: Straatintimidatie in Amsterdam: 'Iedere vrouw wordt weleens nageroepen'

10%

D66 wil de toeristenbelasting voor Airbnb verhogen naar 10 procent en de parkeerbelasting in de binnen­stad naar 7,50 euro per uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden