D66 tegen woningbouwplannen van SP-coalitiegenoot Ivens

Scheuren in de Amsterdamse coalitie: D66, de grootste partij in de raad, keert zich tegen de woningbouwplannen van SP-wethouder Laurens Ivens.

D66 keert zich tegen de woningbouwplannen van SP-wethouder en coalitiegenoot Laurens Ivens Beeld Maarten Brante

In de plannen is te weinig aandacht voor Amsterdammers met een middeninkomen, zei fractievoorzitter Reinier van Dantzig woensdagavond in de raadscommissie Wonen.

De onenigheid in de coalitie werd zichtbaar tijdens de behandeling van de zogenoemde Woonagenda 2025, waarin Ivens een visie formuleert op de Amsterdamse woningmarkt.

Belangrijk voorstel in deze agenda is om bij nieuw te bouwen woningen een verdeling te hanteren van 40 procent sociale huur, 40 procent voor middeninkomens en 20 procent koop.

Prognoses
D66, die met SP en VVD het college vormt, is voor de 40 procent middeldure woningen, maar vindt dat de plannen teveel sociale woningbouw bevatten. Uit de analyse van Ivens blijkt dat de behoefte aan sociale woningbouw in 2025 groter zal zijn dan het aanbod. Volgens Van Dantzig 'rammelt' deze analyse.

Ook het Economisch Instituut voor de Bouw 'herkent de prognoses niet'.
"Zoals het stuk nu voorligt, kunnen we niet voor stemmen," aldus Van Dantzig.

Ook coalitiepartij VVD heeft nog wat vragen over de plannen en het CDA is uiterst kritisch. De linkse fracties, onder wie oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, zijn positief over de 40 procent sociale huur. Zij moeten de plannen van Ivens gaan redden, want de meerderheid is wankel.

Wordt volgende week vervolgd in de plenaire vergadering van de gemeenteraad.

Lees ook: Amsterdams huis is handelswaar geworden voor investeerders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden