D66 schuift bekende namen naar voren

AMSTERDAM - D66 schuift Alexander Ribbink, oud-topman van TomTom, en Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, naar voren als wethouders-kandidaten.

D66-voorzitter Teun Gautier wil de kandidatuur van de twee niet direct bevestigen. Wel zeg hij:''We hebben gezegd met uitzonderlijke kandidaten te komen, en dan praat je over dit profiel. Mensen van het kaliber-Ribbink zijn in beeld gekomen. Daar ben ik heel trots op.''

Ribbink was een van de drijvende krachten achter het succes van TomTom. Hij werkte daar van 2003 tot 2008. Hij verdiende 64,5 miljoen euro door de verkoop van opties en werd door Quote op nummer 390 van de top vijfhonderd rijkste Nederlanders geplaatst. Hij is sinds vorig jaar voorzitter van de raad van?toezicht van het Stedelijk Museum.

Pikant genoeg stelde een oud-lid van de raad van toezicht dat wethouder Gehrels (PvdA) al eerder op de hoogte was van vertragingen bij de verbouwing van het Stedelijk. D66 stelde daarop dat Gehrels niet als wethouder zou kunnen terugkeren.

Adriana Esmeijer studeerde in Tilburg journalistiek en literatuurwetenschap. Ze is gepromoveerd aan de VU in Amsterdam. Het lidmaatschap van het stichtingsbestuur van de Universiteit Tilburg is een van haar negentien nevenfuncties. Het tijdschrift Opzij noemde haar de machtigste vrouw in de categorie Goede Doelen.

Binnen D66 is het een publiek geheim dat vertrekkend fractievoorzitter Ivar Manuel graag wethouder zou willen worden.

Gautier wijst er wel op dat de wethouderskandidaten pas in beeld komen na de verkiezingen en als D66 aan het college gaan deelnemen. D66 wil dan ten opzichte van de PvdA een redelijk grote invloed hebben. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden