D66 past uiteindelijke kieslijst drastisch aan

De leden van D66 Amsterdam hebben diverse uitgerangeerde raadsleden weer hoog op de kieslijst gezet.

Ruben Koops
Reinier van Dantzig, fractieleider D66 Beeld Mats van Soolingen
Reinier van Dantzig, fractieleider D66Beeld Mats van Soolingen

Dat staat in de definitieve kieslijst zoals de partij die zaterdag heeft gepresenteerd.

Onder meer de D66-raadsleden Meltem Kaya (plek 11) en Dehlia Timman (plek 5), zijn flink gestegen en daardoor op verkiesbare plaatsen terecht gekomen. De partijtop had hen begin november veel lager op de lijst geplaatst en ontzegde hen daarmee feitelijk een nieuwe termijn als raadslid. De omstreeks 3800 leden van D66 Amsterdam waren het daar niet mee eens, blijkt na de herschikking.

Ook raadsleden Jan-Bert Vroege en Marijn Bosman, de campagneleider van D66 Amsterdam, zijn omhoog geduwd door de leden. Wethouder Abdeluheb Choho, die op de concept-kieslijst tussen de lijstduwers stond, is doorgedrongen tot de top 20.

Het voornaamste slachtoffer van de ingreep van de leden is Roderic Evans-Knaup, een vertrouweling van partijleider Reinier van Dantzig. Die buitelt van plek 7 naar plek 17. Ook veel nieuwkomers schuiven enkele plekken naar beneden.

Afrekening
Dit najaar ontstond er veel commotie omdat de partij uitgesproken raadsleden als Deliah Timman en Meltem Kaya veel lager op de lijst had gezet. Intern werd gesproken van een afrekening, omdat deze D66'ers zich voor de zomer hadden uitgesproken tegen de kandidatuur van Van Dantzig als lijsttrekker. Toen de concept-kieslijst gepubliceerd werd stapten drie bestuursleden van D66 Amsterdam op, uit onvrede over de gang van zaken.

Het is ongebruikelijk dat de leden zo rigoureus ingrijpen in de kieslijst. De herschikking is een indicatie dat partijleider Reinier van Dantzig veel moeite heeft om de Amsterdamse afdeling achter zich te verzamelen nadat voormalig lijsttrekker Jan Paternotte in maart naar Den Haag vertrok om Kamerlid te worden.

Op 21 maart 2018 zijn de raadsverkiezingen. D66 heeft nu 14 van de 45 zetels in de gemeenteraad en is daarmee de grootste partij van de stad.

Lees verder: Amsterdamse D66'ers woedend over kandidatenlijst en Strijd barst los voor de verkiezingen van 2018

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden