D66 Nieuw-West: Probleem is breder dan homo pesten

De onrust rondom het homostel uit Nieuw-West roept bij Jeroen Mirck, D66-bestuurslid Nieuw-West, de vraag op 'in hoeverre de stedelijke treiteraanpak effect sorteert'.

Een regenboogvlag wappert aan de ambtswoning van de burgemeester in Amsterdam Beeld anp
Een regenboogvlag wappert aan de ambtswoning van de burgemeester in AmsterdamBeeld anp

Dat schrijft de politicus in een ingezonden brief in Het Parool naar aanleiding van een Facebookbericht waarin Daan Winter-Stroman schrijft dat hij en zijn echtgenoot door de buren worden bedreigd en willen verhuizen.

Mirck zegt meerdere vergelijkbare verhalen te hebben gehoord. "Een andere bewoonster kreeg stenen door de ruit en vuurwerk en eieren in de tuin, naar eigen vermoeden omdat ze een blanke minderheid vormt."

Ook haalt hij een debat in de bestuurscommissie aan over een grote groep overlastgevende jongeren aan het Ecuplein in Osdorp. "Dit zijn allemaal voorbeelden waarbij de bewoners machteloos staan en handhaving in gebreke blijft. Graag had ik het anders gezien," schrijft Mirck. "Maar dit is de realiteit van de straat."

Structurele aanpak
Hij vraagt zich af of de stedelijke treitenaanpak effect sorteert. "Ook kun je je serieus afvragen of dit alles het gevolg is van bezuinigingen op politie en handhaving." Volgens Mirck is er een structurele aanpak nodig om de stad leefbaarder te maken 'voor Daan, Willem en vele andere bedreigde bewoners'.

Woensdag werd bekend dat het Marokkaans-Nederlandse gezin dat naast het stel Daan en Willem Winter-Stroman woont, is ondergedoken en aangifte doet van bedreiging door hun buren.

Jeroen Mirck, lid bestuurscommissie Nieuw-West Beeld Eigen foto
Jeroen Mirck, lid bestuurscommissie Nieuw-WestBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden