Update

D66 meeste stemmen, CDA meeste zetels in Europees Parlement

Het CDA heeft bij de Europese verkiezingen 5 zetels gehaald. Het blijft daarmee de grootste Nederlandse partij in het europarlement. De partij dankt dat resultaat aan een lijstverbinding met ChristenUnie/SGP.

Annie Schreijer (links), die hoopt met met voorkeursstemmen het Europees parlement te halen namens het CDA, haar man en lijsttrekker Esther de Lange. Beeld anp
Annie Schreijer (links), die hoopt met met voorkeursstemmen het Europees parlement te halen namens het CDA, haar man en lijsttrekker Esther de Lange.Beeld anp

Procentueel werd D66 de grootste partij met 15,4 procent van de stemmen, tegen 15 procent voor het CDA. D66 krijgt echter maar 4 van de in totaal 26 Nederlandse zetels.

De uitslag voor de PVV valt mee vergeleken bij de exitpoll van donderdag. De partij van Geert Wilders haalt niet 3, maar 4 zetels. VVD en PvdA blijven allebei op 3 zetels staan. De SP krijgt net als 5 jaar terug 2 zetels. Ook GroenLinks en de ChristenUnie/SGP krijgen er 2. De Partij voor de Dieren komt met 1 zetel voor het eerst in het europarlement. 50PLUS, dat volgens de exitpoll op 1 zetel kon rekenen, haalt de kiesdrempel niet.

Anti-Europees
Voor PVV-leider Geert Wilders wordt het krap om voldoende Europese gelijkgestemden te verzamelen om een anti-Europese fractie te vormen in het nieuw gekozen Europees Parlement. Voor een fractie zijn minstens 25 afgevaardigden nodig uit 7 landen. Het aantal zetels is geen probleem, maar het aantal landen lijkt niet te worden gehaald. Woensdag komt Wilders naar Brussel om met onder meer met Front National te praten over het vormen van een fractie.

Voorkeursstemmen
Het Twentse CDA-stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik komt met gemak op eigen kracht in het Europees Parlement. Ze haalde bijna 110.000 voorkeursstemmen. Voor een voorkeurszetel zijn ongeveer 18.000 stemmen nodig.

Ook de huidige CDA-europarlementariër Lambert van Nistelrooij komt met voorkeurstemmen terug in het EP. Bij de VVD komt de nummer 6, Jan Huitema, met voorkeursstemmen in het EP. Bij de SP verdringt Anne-Marie Mineur de nummer 2, het huidige Tweede Kamerlid Eric Smaling.

Van de kandidaten die niet de lijst trokken haalde Geert Wilders met afstand de meeste voorkeursstemmen. Hij sleepte als lijstduwer van de PVV 289.000 stemmen binnen, 14.000 meer dan zijn lijsttrekker Marcel de Graaf. Wilders heeft steeds gezegd dat hij niet in het EP plaats zal nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden