D66 maakt zich op voor strijd om lijsttrekkerschap

AMSTERDAM - De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn pas volgend jaar maart, maar bij D66 is de strijd om het lijsttrekkerschap al begonnen. Ageeth Telleman presenteerde zichzelf zondag als kandidaat-lijsttrekker. Een paar maanden geleden was D66 nog een klein partijtje in de gemeenteraad. Maar na de Europese verkiezingen is D66 virtueel de grootste partij in de stad.

Omringd door ongeveer 75 partijgenoten vertelt Telleman in café P96, de 'huiskamer' van D66, waarom ze lijsttrekker wil worden. Ze heeft het over 'het verouderde politieke systeem,' waar D66 al sinds zijn ontstaan kritiek op heeft. Ook in Amsterdam moet 'een nieuwe bestuurscultuur' komen. ''Weg uit de achterkamers, naar de huiskamers.'' Ze zegt niets waar de doorsnee D66'er het niet mee eens is.

Telleman pakt de campagne serieus aan. Ze heeft een woordvoerder en een campagneleider, die met een koelemmer als collectebus rondgaat. ''Campagne voeren is niet gratis.'' T-shirts met de tekst 'Ik woon in een wereldstad' moeten in een paar woorden duidelijk maken waar ze voor staat.

Tijdens haar presentatie krijgt ze steunbetuigingen uit de lokale, nationale en Europese geledingen van de partij. Fractievoorzitter in Oud-Zuid Simone Kucenheim zegt dat stadsdeelpolitiek ook in een wereldstad van groot belang is.

Tweede Kamerlid Boris van der Ham laat de Franse filosoof Voltaire voorbijkomen als een beroemde bezoeker van Amsterdam. ''Trots op Amsterdam ontbreekt nog wel eens in Nederland.'' In de Tweede Kamer bespeurt hij zelfs 'penisnijd' jegens de hoofdstad. ''Daar moeten we mee ophouden.''

De net gekozen Europarlementariër Marietje Schaake legt de veelgeroemde speech van de Amerikaanse president Barack Obama in Caïro onder de loep. Obama sprak daarin 'helaas' mensen als groep aan. Die fout zou D66, de partij van het individualisme, nooit maken. ''Obama mag ook wel eens bekritiseerd worden,'' zegt ze verontschuldigend.

Telleman stond een paar jaar geleden nog op de lijst voor de Tweede Kamer. Ze was jaren voorzitter van de plaatselijke afdeling, maar wil nu 'de politieke arena' in. Daarom wil ze ook geen wethouder worden.

Er is in elk geval één andere kandidaat: de huidige raadsfractievoorzitter, Ivar Manuel. Tot 19 juli kunnen anderen zich melden. De tweeduizend lokale D66-leden bepalen daarna wie de lijsttrekker wordt. Die is in september bekend. (ADDIE SCHULTE)

Ageeth Telleman. Foto Klaas Fopma Beeld
Ageeth Telleman. Foto Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden