Plus

D66 likt wonden: 'Zo voelt het dus om de PvdA te zijn'

D66 omarmde de nederlaag woensdagavond in Club Claire op het Rembrandtplein. "Het is dan geen goud geworden, maar we hebben wel mooi zilver."

Partijleden van D66 in Club Claire tijdens de uitslagenavondBeeld Dingena Mol

Onverwoestbare optimistisch. Tegen de klippen op positief.

Even na tien uur 's avonds voor je kiezen krijgen dat je vijf zetels verliest - daar lijkt het tenminste op - en nog geen kwartier later trekt de eerste van je partijgenoten al een discodubbelklap uit de kast van heb ik jou daar. Om de man heen maken ook andere D66'ers serieus aanstalten een dansje te gaan maken.

D66 verwerkt de stevige nederlaag onwaarschijnlijk snel. Ze hadden hem ook al een beetje zien aankomen natuurlijk, daar niet van.

Maar wie aanwezig was in Club Claire op het Rembrandtplein zag in een tijdsbestek van nog geen twee uur de Amsterdamse afdeling van de democraten veranderen van een clubje hippe mensen tussen hoop en vrees in een clubje hippe mensen die de tweede plaats vieren als een bijna-overwinning.

Dat rouw vijf fases kent, is aan D66 niet besteed. De ontkenning was eigenlijk al de hele avond geheel afwezig.

De woede om de vraag waarom juist hun partij toch de klappen krijgt, was ook al ver te zoeken.

Hoop op herstel, gevoelens van verdriet? De partijleden rauschen door die stadia heen.

Eigenlijk nog voor de verkiezingsdag officieel voorbij was, was D66 al aanbeland in een staat van acceptatie, aanvaarding. Het verlies had al een plaatsje gekregen, alsof het nooit anders was geweest.

Wanneer Reinier van Dantzig rond half twaalf uiteindelijk het podium betreedt, lijken vrijwel alle aanwezigen de vijf zetels minder al te hebben geaccepteerd.

Sterker nog: de nederlaag wordt omarmd. Overdag kwam naar buiten dat D66 de leden heeft verzocht niet te veel teleurstelling te laten zien bij tegenvallende resultaten.

Bescheidenheid
Campagneleider Marijn Bosman zei al, eerder op de avond: "Maar we zijn wel mooi tweede geworden."

Ook Van Dantzig zelf zegt later dat de leden van zijn partij trots mogen zijn op het behaalde resultaat. "Dit is de een-na-beste prestatie van onze partij ooit!" jubelt hij. "Het is dan geen goud geworden, maar we hebben wel mooi zilver."

Hoe nu verder? "We gaan nu praten met GroenLinks. Daarin past ons een beetje bescheidenheid."

En toch liep de spanning eerder op de avond wel degelijk op. D66 deed bijna tot het einde mee in de strijd om de grootste partij te worden.

Vorige week nog wezen peilingen uit dat de partij dit samen met GroenLinks zou gaan uitmaken. Geen onbelangrijk gegeven: de grootste partij krijgt namelijk het initiatief bij de formatie.

Vanaf het begin wijst vrijwel alles er op dat het wel eens een pijnlijke avond zou kunnen worden. Als de exitpolls van Utrecht binnenkomen daalt het besef in dat het ook in Amsterdam wel eens vies zou kunnen gaan tegenvallen.

Er wordt gezucht en gekreund. "Als dit ook zo wordt in Amsterdam, wordt het een kutavond."

Niet lang daarna herhaalt het tafereel zich. Weert. Oef. Enschede. Pfff. Emmen.

En dan, om tien uur is Amsterdam aan de beurt. Bijna tien procent in de min, zo wijzen de voorlopige cijfers uit. Terwijl GroenLinks ruim elf procent beter scoort dan vier jaar geleden.

Positieve kant
Eerste analyse van een D66'er: "Dit is vreselijk. Maar dat krijg je ervan in dit land als je je verantwoordelijkheid neemt."

Even later bekijkt Hülya Kat de uitslag al van een positieve kant. "We zijn wel de tweede partij van de stad." Zij heeft ook gemengde gevoelens: de negen zetels van dit moment is precies genoeg voor haar voor een plekje in de gemeenteraad. "Maar ik had liever beter gescoord."

De sfeer is goed, beter dus dan je zou verwachten na zo'n fors verlies.

Een van de leden vat zijn gevoelens blijmoedig samen: "Zo voelt het dus om de PvdA te zijn."

Het mag een kutavond zijn geworden, het bleek geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten.

Volg de verkiezingen

Amsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden