D66 in West in tweeën gesplitst

Martien Kuitenbrouwer wordt de D66-klucht even te veel. Foto Maarten Brante Beeld
Martien Kuitenbrouwer wordt de D66-klucht even te veel. Foto Maarten Brante

Amsterdam - Onder druk van de andere partijen in de deelraad van West is een praktische oplossing gevonden voor de tweespalt in de D66-fractie. De raad telt er sinds dinsdagavond twee: D66 A en D66 B.

Wat het slot van een dorpsklucht had moeten worden in West, werd het zoveelste deel. Inzet van de aanhoudende interne strijd bij de Democraten is de vraag wie zich D66 mag noemen: de minderheid van fractievoorzitter Ingeborg Baltussen en Peter Jasperse of de drie leden die zijn verzocht op te stappen: Olguita Oudendijk, Joris van Vuure en Shanta Singh.

Het drietal weigert zich neer te leggen bij een vorige week door de leden bekrachtigd verzoek van het bestuur hun zetels in te leveren. Het heeft daarvoor zelfs een advocaat in de arm genomen.

Die liet gistermiddag in een brief weten, die aan alle raadsleden werd verstuurd, dat het bestuur en de leden van D66 niet bevoegd zijn het drietal de naam D66 te ontnemen.

Dit alles tot afgrijzen van de rest van de deelraad. Die dwong de Democraten middels een motie tot duidelijkheid. Die werd gevonden: Baltussen en Jasperse zijn vanaf heden D66 A, het drietal vormt D66 B.

''Het is onnavolgbaar en pijnlijk dat het zover komt,'' zegt stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA). ''Het is schadelijk voor het aanzien van de politiek in West en belastend voor de coalitie.''

D66 vormt in West met PvdA en GroenLinks het dagelijks bestuur. Dat lijkt vooralsnog niet in gevaar. Kuitenbrouwer: ''Wij hebben vertrouwen in onze D66-collega Abdeluheb Choho en de twee overgebleven raadsleden.'' Dat er nu twee D66-fracties zijn, beschouwt Kuitenbrouwer als een 'D66-probleem'.

Dat de Democraten na weken van overleg nog altijd geen werkbare oplossing hebben gevonden, is typerend voor het gebrek aan leiderschap. Noch partijleider Gerolf Bouwmeester, noch waarnemend partijvoorzitter Wiemer Renkema is in staat gebleken de klucht tot een einde te brengen. (HUGO LOGTENBERG)

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden