D66 in vijf van de zeven stadsdelen in college

Stadsdeelkantoor van Stadsdeel Zuideramstel. Foto Floris Lok Beeld
Stadsdeelkantoor van Stadsdeel Zuideramstel. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - D66 verzilvert in de Amsterdamse stadsdelen wel de grote winst bij de raadsverkiezingen van 3 maart.

De democraten, die voor de gemeente buitenspel staan bij de collegevorming, gaan in vijf van de zeven stadsdelen meebesturen. De vorige periode zat D66 nergens in een stadsdeelbestuur.

De VVD is de verliezer van de coalitievorming in de stadsdelen, die op de meeste plaatsen (vrijwel) rond is. De tweede partij van de stad gaat in slechts twee van de zeven stadsdelen besturen: Zuidoost en Zuid. In Centrum en Oost keren de liberalen niet terug in het bestuur.

GroenLinks, dat bij de verkiezingen ruim twee procent minder stemmen kreeg dan de VVD, maakt in zes stadsdelen deel uit van de coalitie. Als grootste partij van de stad is de PvdA net als in 2006 in alle stadsdeelbesturen vertegenwoordigd.

Tot gisteren was de VVD nog in beeld als mogelijke coalitiepartner in Nieuw-West. PvdA'er Ahmed Baâdoud, die stadsdeelvoorzitter wordt, sloot tot nu toe een coalitie met de liberalen niet uit. Maar gisteren kreeg VVD-fractievoorzitter Michel Tromp van de PvdA te horen dat zijn partij buitenspel te staan. Het lijkt daarmee een uitgemaakte zaak dat PvdA, GroenLinks en D66 het bestuur gaan vormen. Volgens betrokkenen was het vooral GroenLinks dat deelname van de VVD tegenhield.

De driepartijencombinatie PvdA-GroenLinks-D66, die er voor de gemeente uiteindelijk niet komt, is de meest voorkomende in de stadsdelen. Naast Nieuw-West krijgen Oost, Centrum en West een dergelijk bestuur.

De meest linkse combinatie zit in Noord: dat is de enige plaats waar de SP meedoet in het bestuur, samen met PvdA en GroenLinks. Eerder haakte de VVD af als potentiële coalitiepartner.

Een vergelijking met de situatie in de vorige periode is lastig, omdat het aantal stadsdelen is gehalveerd. Tussen 2006 en 2010 leverde de PvdA in alle veertien stadsdelen de stadsdeelvoorzitter. In de nieuwe situatie zijn er vijf PvdA-voorzitters. In stadsdeel Centrum wordt GroenLinkser Jeanine van Pinxteren 'burgemeester', in Zuid is dat VVD'er Paul Slettenhaar. GroenLinks consolideert haar machtspositie in de stad. In 2006 kwam de partij in twaalf stadsdeelbesturen. Het CDA had de laatste jaren drie stadsdeelbestuurder. Dat zijn er nu nul. Méérbelangen, dat in Oost mee bestuurde, keert evenmin terug in een stadsdeelcoalitie.

Van de zittende PvdA-stadsdeelvoorzitters keren Rob Post (Noord), Fatima Elatik (Oost) en Martientje Kuitenbrouwer (West) terug. In Zuidoost neemt Marcel La Rose het over van Elvira Sweet. Egbert de Vries, de huidige stadsdeelvoorzitter in Oud-Zuid, wordt in het nieuwe stadsdeel Zuid geen voorzitter meer maar 'gewoon' bestuurder. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden