Plus

D66 in Nieuw-West: 'Nuance is geen elitair begrip'

De gemeenteraadsverkiezingen komen dichterbij. D66 zoekt verbinding in Nieuw-West, niet het eerste stadsdeel waar je aan denkt bij de partij.

D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig (tweede van links) in gesprek met potentiële kiezers Beeld Jean-Pierre Jans
D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig (tweede van links) in gesprek met potentiële kiezersBeeld Jean-Pierre Jans

Imago, je kan er maar mee zitten. Als je je niet herkent in het imago dat nu eenmaal aan je kleeft. Als velen denken dat je een beetje een partij bent voor de hogeropgeleide bijvoorbeeld, terwijl je jezelf helemaal geen elitaire partij vindt.

Dat het gevoel bestaat dat je grachtengordel bent, terwijl je wel degelijk ook prima verkiezingsuitslagen scoort in, zeg, Nieuw-West.

D66 is een partij waarbij je, ook als min of meer geïnteresseerde leek, namelijk niet een, twee, drie aan Nieuw-West denkt.

Centrum, ja, dat is de natuurlijke habitat van de D66'er. Zuid natuurlijk. Oost waarschijnlijk, en West ook best een beetje. Maar Nieuw-West? Dat grootste stadsdeel van Amsterdam, dat bijna net zover van de Stopera ligt als Zuidoost? Doen de Democraten daar niet mee voor spek en bonen?

Positie van migrantenvrouwen
Heus niet. Allemaal vooroordelen. Een verkeerd imago. Ze behaalden er drie stadsdeel­zetels tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, ze hadden een prima uitslag met de landelijke verkiezingen van afgelopen jaar.

Het bewijst, zo zegt voorzitter Albert van Marwijk Kooy, voorzitter van D66 in het stadsdeel: "Nuance is geen elitair begrip."

En dus is D66 ook actief in Nieuw-West.

Afgelopen zaterdag togen plaatselijke en nog plaatselijkere D66-coryfeeën dus naar Radion, een Berlijns aandoend zaaltje (dat dan weer wel) naast het Slotervaartziekenhuis.

Doel: erachter komen hoe het staat met de lokale organisaties die actief zijn in de buurten van Nieuw-West.

Er werden stoelen in een cirkel gezet en de politiek ging oprecht geïnteresseerd zitten luisteren naar het wel en wee van Buurtbuik Nieuw-West, Nisa for Nisa en VoorUit.

Die eerste club zet zich in voor het redden van voedsel, het helpen van kwetsbare doelgroepen en het samenbrengen van verschillende bevolkingsgroepen. VoorUit bestaat uit studenten die gratis wonen in de buurt, maar in ruil daarvoor activiteiten organiseren. Nisa for Nisa richt zich op het verbeteren van de positie van migrantenvrouwen.

Wat kan D66 voor jullie doen, was eigenlijk steeds de vraag. Zo gloedvol als de presentaties van de organisaties waren, zo onduidelijk waren de antwoorden. Geen idee, eigenlijk.

Na een beetje doorvragen wisten de meesten wel iets: meer geld. "Om de organisatie meer slagkracht en continuïteit te bieden."

In dat geval, zei Reinier van Dantzig, fractievoorzitter van D66 in de stad en ook aanwezig, heb ik waarschijnlijk goed nieuws.

Een tikje in de campagnestand: "We zijn aan het rekenen en wij vinden dat er structureel meer geld naar buurtorganisaties moet. Met een groot D66-deel in het college kunnen wij daarvoor zorgen." De organisaties zijn een tikje beduusd. Eerst zien, dan geloven, lijkt het.

Het politieke midden
Even later wil Van Dantzig nog wel iets zeggen over de aanwezigheid van D66 in juist Nieuw-West. "Wij zijn een partij van de hele stad, natuurlijk zijn wij niet alleen actief in die gebieden waar we logischerwijs al een van de grootste zijn. Juist hier zijn we heel actief, onder meer met ons algemeen bestuurslid Ronald Mauer bijvoorbeeld."

Voorzitter Van Marwijk Kooy valt Van Dantzig bij: "Wij mikken op alles wat zich in het politieke midden wil begeven

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Vul de Kieswijzer van Het Parool in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden