D66 in Haarlem lijkt steeds meer het verhaal van de tien kleine negertjes

De crisis rond de gemeenteraadsfractie van D66 in Haarlem lijkt steeds meer het verhaal van de tien kleine negertjes. Vorige week stapten drie van de negen raadsleden op, gisteravond kondigde raadslid Evert de Iongh aan hun voorbeeld te volgen. Ook het afdelingsbestuur wankelt. Daar stapte Patrick Bijvoet op.

Stadhuis Haarlem Beeld anp

De chaos vergroot de kans dat D66 in de oppositie belandt. De crisis belemmert de zoektocht naar een opvolger van Ewout Cassee, de vorige week afgetreden D66-wethouder. Evert de Iongh is lid van een partijcommissie die een opvolger voor Cassee zoekt. Als hij uit die commissie stapt, moet er eerst een opvolger van De Iongh worden gevonden. Dat stelt het geduld van de coalitiepartners van D66 verder op de proef.

De crisis sluimerde sinds het begin van de zomer, toen NRC Handelsblad berichtte over het dubieuze zakenverleden van wethouder Cassee. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, die werd verworpen. D66-raadslid Louise van Zetten stemde als enige van haar partij vóór de motie. Dat zette kwaad bloed bij haar fractie, die Van Zetten tijdelijk schorste. Haar kansen keerden toen Cassee vorige week opstapte, gevolgd door de fractievoorzitter en twee andere D66-raadsleden die de wethouder steeds hadden gesteund.

Op een roerige ledenvergadering van D66 Haarlem gisteravond wees een meerderheid Louise van Zetten aan als schuldige van alle problemen. Per motie werd de raadsleden gevraagd Van Zetten uit de fractie te zetten. Vervolgens kondigden Evert de Iongh en Patrick Bijvoet hun vertrek aan.

De Iongh verwees vanmiddag voor commentaar naar waarnemend fractievoorzitter Dilia Leitner. Zij zegt dat De Iongh vooralsnog deel uitmaakt van de fractie. Op de vraag of dat volgende week ook zo is, zegt ze: 'Geen idee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden