Update

D66 in Amsterdamse peiling groter dan PvdA

In de nieuwste peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam is D66 groter dan de PvdA, sinds jaar en dag de grootste partij in de hoofdstad.

null Beeld JV/ Het Parool
Beeld JV/ Het Parool

In de enquête van het gemeentelijke onderzoeksbureau O&S, verricht in opdracht van Het Parool, krijgt D66 13 van de 45 zetels, bijna een verdubbeling ten opzichte van de huidige 7. De PvdA valt van 15 terug naar 10 zetels. Als dat ook het geval is bij de verkiezingen van 19 maart, is dat een historische nederlaag voor de PvdA.

Reacties
'Wauw,' zegt D66-lijsttrekker Jan Paternotte, 'ik heb nog nooit een peiling gezien waarin D66 op dertien zetels staat. Het is een ander jaar dan andere jaren. Mensen vinden het een goed idee als er een frisse wind gaat waaien in Amsterdam. Als problemen die de stad al jaren heeft, eindelijk worden aangepakt. Zoals de woningmarkt, die muurvast zit. We gaan nog veel meer debatten doen en Amsterdammers aanspreken om deze peiling waar te maken.'

'Het is duidelijk wat ons te doen staat,' zegt PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst, die met tien zetels in de peiling vijf zetels verliest. 'We moeten met nog meer energie de straat op om de mensen te vertellen dat iedereen kan meedelen in het succes van deze stad. In deze peiling is er een flinke afstand tussen D66 en PvdA, maar dat heeft mijn avond niet verpest. Het betekent dat we nog beter ons best moeten doen.'

'We verdubbelen, jippie,' zegt Laurens Ivens, lijsttrekker van de SP, wiens partij naar zes zetels is gestegen in de peilingen. 'Ik ben blij dat alle peilingen zo constant laten zien dat we gaan groeien. Maar peilingen doen niet altijd een goede voorspeliing, dus we wachten het nog even af.'
Lijsttrekker Roderic Evans-Knaup van Red Amsterdam ziet zijn partij in de peiling zakken naar nul. 'Dit is een teleurstelling. Maar door ons beperkte budget moet onze campagne nog beginnen en ik heb er alle vertrouwen dat we een zetel of twee kunnen binnen halen als we er hard voor werken.'

Nederlaag
Het naoorlogse dieptepunt van de PvdA ligt vooralsnog in 1990, met 12 zetels. Toen handhaafde de PvdA zich wel als de grootste van de stad, in tegenstelling tot bij deze peiling. In de aanloop naar de raadsverkiezingen van vier jaar geleden was slechts even sprake van een nek-aan-nekrace.

Vijf maanden vóór de verkiezingen van 2010 kreeg D66 twee zetels minder dan de PvdA. In de peilingen die volgden liep het verschil tussen de twee partijen op, ten gunste van de sociaaldemocraten. In geen enkele peiling was D66 toen groter dan de PvdA.

De PvdA krijgt in de peiling 20 procent van de stemmen, tegen 29 procent in 2010. D66 krijgt een krappe 25 procent (14,8 procent in 2010). De peiling is een tegenslag voor PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst. Ook voor landelijk partijleider Diederik Samsom zou een nederlaag in Amsterdam, dat geldt als het bastion van de sociaaldemocratie, een zware slag zijn.

Collegepartijen
De peiling werd gepresenteerd op een door Het Parool en De Balie georganiseerd lijsttrekkersdebat. Daarin kruisten Hilhorst en D66-leider Jan Paternotte de degens over sociale huur. Afgelopen zondag hadden de twee al een bij vlagen vinnig debat op radiozender AmsterdamFM.

In de peiling verliezen de huidige collegepartijen PvdA, VVD en GroenLinks net hun meerderheid. Gezamenlijk hebben ze nu 30 van de 45 zetels, in de peiling resteren 22. VVD en GroenLinks krijgen beide 6 zetels, een verlies van repectievelijk twee en één. De SP stijgt van 3 naar 6 zetels, het CDA blijft op 2, Partij voor de Dieren op 1.

Een kanttekening is dat kleine verschuivingen al tot verandering van de zetelverdeling kunnen leiden. De peiling is gehouden onder 473 Amsterdammers tussen afgelopen vrijdag en maandag. Circa 40 procent van de kiesgerechtigden heeft nog geen definitieve keuze gemaakt.

null Beeld JV/ Het Parool
Beeld JV/ Het Parool
Bron: Bureau O+S Beeld JV/ Het Parool
Bron: Bureau O+SBeeld JV/ Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden