Update

D66 grote winnaar, PVV grootste verliezer

D66 lijkt de grote winnaar te worden bij de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement donderdag. De PVV levert de meeste zetels in. Ook het CDA verliest, in percentages, flink maar houdt wel vier van de vijf zetels over.

D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld en partijleider Alexander Pechtold tijdens de verkiezingsavond. Beeld ANP
D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld en partijleider Alexander Pechtold tijdens de verkiezingsavond.Beeld ANP

D66 haalt volgens een exitpoll van bureau Ipsos, in opdracht van de NOS, 15,6 procent van de stemmen, tegen 11,3 procent 5 jaar geleden. Dat komt neer op vier van de 26 Nederlandse zetels in het EU-parlement.

Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold vierde dat als de 'beste uitslag ooit' van zijn partij in Europa. Als D66 bij de definitieve uitslag het CDA voor blijft, is D66 voor het eerst in de geschiedenis de grootste partij van Nederland. Pechtold duidde de uitslag als een pro-Europese keuze van de Nederlanders. Voor zijn partij zijn het de zevende verkiezingen op rij waarbij beter wordt gescoord dan de keer ervoor.

Het CDA daalt stevig, van 20,1 naar 15,2 procent, en krijgt vier zetels. De PVV is verhoudingsgewijs de grootste verliezer. De partij van Geert Wilders daalt van 17 naar 12,2 procent van de stemmen en houdt drie zetels over. De VVD boekt een kleine winst, komt op 12,3 procent maar blijft steken op de huidige drie zetels.

Roemer
De SP boekt weer winst, komt op drie zetels en is nu voor het eerst bij verkiezingen procentueel groter dan de PvdA. SP-leider Emile Roemer vierde dat als een 'enorme doorbraak'. Zijn partij is nu de grootste linkse partij in Nederland en daarmee volgens Roemer ook op het Binnenhof een 'serieuzere speler'.

De PvdA lijdt opnieuw flink verlies (van 12 naar 9,4 procent van de stemmen) maar weet mogelijk de huidige drie zetels vast te houden. Lijsttrekker Paul Tang haalde opgelucht adem en gaf toe dat drie zetels 'mooi' zou zijn. PvdA-leider Diederik Samsom, die onder vuur ligt na een slechte uitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart en te maken heeft met aanhoudend slechte peilingen, reageerde nog niet.

Partij voor de Dieren
GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP haalden beiden twee zetels, voor GroenLinks is dat een verlies van één zetel. De Partij voor de Dieren en 50PLUS komen nieuw in het europarlement, elk met één zetel.

De opkomst lijkt dit keer uit te komen op 37 procent, tegen 36,8 procent 5 jaar geleden. Vooral PVV- en PvdA-kiezers bleven dit keer thuis. Bij de PVV bleef volgens Ipsos 65 procent van de kiezers van 5 jaar geleden thuis, bij de PvdA was dat 57 procent.

De voorlopige uitslag op basis van gegevens van de kieskringen wordt pas zondagavond laat bekend via de verkiezingsdienst van het ANP. De definitieve en officiële uitslag wordt volgende week vrijdag bekendgemaakt door de Kiesraad.

PVV'ers kijken naar de exitpolls van de verkiezingen voor het Europees Parlement. Beeld ANP
PVV'ers kijken naar de exitpolls van de verkiezingen voor het Europees Parlement.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden