D66, GroenLinks en PvdA zetten partij Baudet buitenspel

Forum voor Democratie is na de verkiezingen voor de gemeenteraad in maart niet welkom in het Amsterdamse stadsbestuur. D66, GroenLinks en PvdA willen de partij niet als coalitiepartner.

Ruben Koops
De Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga en partijleider van Forum voor Democratie Thierry Baudet, afgelopen weekend tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam. Beeld ANP
De Amsterdamse lijsttrekker Annabel Nanninga en partijleider van Forum voor Democratie Thierry Baudet, afgelopen weekend tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam.Beeld ANP

D66 en GroenLinks sluiten Forum voor Democratie uit als coalitiepartner in Amsterdam omdat politiek leider Thierry Baudet zich niet distantieert van racisme van partijgenoten. Ook de PvdA wil er niet mee samenwerken.

Een debat in de Stadsschouwburg tussen Baudet en Femke Halsema, oud-leider van GroenLinks, eerder deze week, was de druppel voor D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig.

Baudet werd daar geconfronteerd met de uitlatingen van zijn partijgenoot Yernaz Ramautarsing, tevens de Amsterdamse nummer 2 op de kieslijst van Forum voor Democratie. Die beweert dat de hoogte van iemands IQ afhangt van het volk waar de persoon in kwestie toe behoort, en dat Surinamers minder slim zijn dan Nederlanders.

Toen Baudet werd gevraagd daar afstand van te nemen, weigerde hij dat. "Baudet vergoelijkte dit racisme zelfs en wilde het onder het tapijt vegen. Dat is dan blijkbaar de ware aard van zijn partij, maar dat gaat in tegen het dna van D66 en van deze stad dat iedereen gelijk is," aldus Van Dantzig.

Rechtse signatuur
GroenLinksleider Rutger Groot Wassink noemt samenwerking tussen zijn partij en Forum sowieso al zeer onwaarschijnlijk vanwege de rechtse signatuur van FvD. Ook voor hem zijn het de racistische uitlatingen van Baudet en zijn partijgenoten die de deur dichtgooien.

"Zolang de partij geen afstand neemt van stuitende en racistische uitspraken door mensen op de lijst, kan ik alleen maar concluderen dat samenwerking bij de vorming van een nieuw stadsbestuur onmogelijk is," zegt hij.

Volgens PvdA-leider Marjolein Moorman is de kans dat haar partij en het FvD gaan samenwerken bijna nul procent. "Betekent dit dat we gaan samenwerken? Nee, maar 'uitsluiten' is niet mijn woord."

Uitgestoken hand
Door de weigering van deze partijen om samen te werken met Forum, wordt de partij van Baudet ruim voor de verkiezingen op 21 maart al praktisch tot de oppositiebankjes gedwongen.

Annabel Nanninga en Thierry Baudet afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst van FvD in Amsterdam. Beeld ANP
Annabel Nanninga en Thierry Baudet afgelopen weekend tijdens een bijeenkomst van FvD in Amsterdam.Beeld ANP

Want gezien recente opiniepeilingen hebben deze drie fracties samen de sleutel in handen tot de nieuwe coalitie in de raad die na de verkiezingen gevormd zal moeten worden. Zonder in elk geval één van deze partijen zijn er niet genoeg zetels in de raad om een meerderheid te formeren.

Reactie Nanninga
De uitsluiting van Forum voor Democratie is een tegenvaller voor lijsttrekker Annabel Nanninga. Die verraste in de eerste weken van de verkiezingscampagne, na haar polariserende verleden als columnist, vriend en vijand met de uitgestoken hand richting andere partijen.

"Als er collegeverantwoordelijkheid naar ons toe komt zullen we die invullen," zei Nanninga onlangs in een debat op Salto.

Nanninga reageert vrijdag onaangedaan op de uitsluiting. "Racisme? Onzin. Ik daag deze partijen uit om in ons programma, in de campagne of bij de mensen op onze lijst aan te wijzen wat er dan allemaal niet deugt. Ons zo ver voor de verkiezingen uitsluiten is retoriek, bedoeld om de kiezers bang te maken voor Forum. Ik denk niet dat de kiezer dat gelooft."

Peiling
Hoewel Forum nu nog geen zetels in de raad heeft, is deelname aan het nieuwe college niet helemaal ondenkbaar.

Uit peilingen van Peil.nl en OIS blijkt dat de partij op ruim 7 procent van de stemmen kan rekenen, goed voor 3 zetels in de gemeenteraad. De partij zou daarmee de grootste nieuwkomer zijn sinds de Kabouterbeweging, de partij van ex-provo Roel van Duijn, die in 1970 met 5 zetels in de gemeenteraad doorbrak.

Lees verder: Reinier van Dantzig (D66): 'Ik word misselijk van racistisch FvD'

En zie ook Theodor Holman: 'Waarom Annabel als raciste wordt neergezet, weet ik niet'

Yernaz Ramautarsing met Thierry Baudet. Ramautarsing, nummer 2 op de lijst Forum voor ­Democratie suggereerde IQ-verschillen tussen volken Beeld ANP
Yernaz Ramautarsing met Thierry Baudet. Ramautarsing, nummer 2 op de lijst Forum voor ­Democratie suggereerde IQ-verschillen tussen volkenBeeld ANP

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden