D66 gebeten hond in verkiezingsdebat

VVD en SP hadden de bezuinigingen op de gemeentereiniging liefst teruggedraaid. Met die ontboezeming werd de derde collegepartij D66 dinsdagavond de gebeten hond in het verkiezingsdebat van ondernemersvereniging Amsterdam City en Koninklijke Horeca Nederland.

Bart van Zoelen
D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig. Beeld Mats van Soolingen
D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig.Beeld Mats van Soolingen

Onvermijdelijk ging het lijsttrekkersdebat over het oprukkende zwerfvuil. De economie van de binnenstad groeit royaal en toch stijgt de jaarlijkse 'economische barometer' Amsterdam City Index dit jaar maar twee puntjes, van 120 naar 122. De reden: in het indexcijfer wordt de economische opgang bijna helemaal tenietgedaan door de snel toegenomen vervuiling en overlast.

"Dit is iets waar we de afgelopen vier jaar steeds aandacht voor hebben gevraagd," zei PvdA-lijsttrekker Marjolein Moorman. "De drukte is enorm toegenomen en tegelijk is er ontzettend bezuinigd op de schoonmaak. Er zijn driehonderd reinigers wegbezuinigd." Ze riep de andere partijen op de bezuinigingen terug te draaien.

Fouten van de coalitie
VVD, GroenLinks en SP zijn daar graag toe bereid. VVD-lijsttrekker Eric van der Burg noemde het ruimhartig "een van de fouten die deze coalitie heeft gemaakt."

null Beeld anp
Beeld anp

De bezuinigingen zijn in 2014 overeengekomen in de nasleep van de crisis. VVD en SP wilden daar vorig jaar al op terugkomen, verklapte Van der Burg. "Maar daar zijn drie partijen voor nodig." Daarmee suggereerde hij dat D66 er niet aan wilde, iets dat D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig niet ontkende.

250 smerigste plekken
"Er gaat veel goed in het afvalbeleid," zei Van Dantzig, die benadrukte dat D66-wethouder Abdeluheb Choho 11,2 miljoen extra stak in de schoonmaak, met bijvoorbeeld meer aandacht voor de 250 smerigste plekken van de stad, duizend extra afvalbakken en flexibele schoonmaakteams. "Het gaat niet alleen om meer personeel. Je moet ook innoveren."

Volgens Van Dantzig zijn er niet driehonderd reinigers minder, maar gaat het om 215 fte. Daarbij is ook administratief personeel en uit de groenvoorziening meegeteld.

Kwelling
Vanuit de zaal noemde D66-stadsdeelvoorzitter van het Centrum Boudewijn Oranje het debat 'een kwelling'. Dat het viezer is geworden noemde hij 'deels waar, deels ook niet.' "In veel buurten in Centrum is het schoon, het gaat om een relatief klein gebied. Sinds vorig jaar gaat het echt beter."

Ook ging hij in op de bezuinigingen op de gemeentereinigers. "Er is niemand ontslagen. Ze worden alleen niet vervangen als iemand vertrekt."

Lees ook: Ondernemers: Vieze straten remmen groei binnenstad

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Volg onze Facebookpagina Amsterdam Kiest om niets meer te missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden