D66: 'Festivalganger moet beter worden geïnformeerd over drugs'

Het kabinet moet, nu het festivalseizoen is losgebarsten, meer werk maken van voorlichting over drugsgebruik. Dat vinden D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen. Vooral voorlichting aan buitenlandse toeristen schiet tekort, aldus het tweetal.

Informatiekaartjes over drugs.Beeld anp

'Nederland doet het goed als festivalland. Drugsgebruik onder festivalbezoekers komt voor en daarom is het van belang om de gezondheidsrisico's voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Goede voorlichting, vooral ook richting het groeiend aantal buitenlandse festivalbezoekers, is daarom van groot belang. Staatssecretaris Martin van Rijn heeft hier nog een slag te maken', zegt Bergkamp.

Buitenlandse toeristen zijn niet altijd even goed op de hoogte van de risico's van 'recreatief' drugsgebruik, zeggen de twee. 'Vanwege het vaak grote taboe in eigen land durven ze soms niet naar voorlichtingsstands te gaan en zijn ze zelfs terughoudend om een EHBO post te bezoeken als ze onwel worden. De voorlichting die er is richt zich met name op de Nederlandse festivalbezoekers. Dat is helaas niet voldoende.'

Juridische gevolgen
Ook de voorlichting over de gevolgen van het meesmokkelen van bijvoorbeeld een paar xtc-pillen moet beter. Vorig jaar konden festivalbezoekers kiezen: of direct een boete betalen of op een later moment voorkomen. Met de boete zit je echter ook meteen aan een strafblad. 'Ze werden niet voorgelicht over hun keuze. Dat moet dit jaar beter, zodat iedereen duidelijk de juridische gevolgen van hun keuze overziet', aldus Berndsen.

Vorige maand gaf Van Rijn op Awakenings Festival het startschot voor de campagne 'Celebrate Safe'. Dat is een initiatief van de uitgaansbranche zelf met als doel om bezoekers van feesten te informeren over de risico's van onder meer drugs, alcohol, gehoorschade en onveilig vrijen.

De campagne wordt deze zomer ingezet op onder andere het Amsterdam Dance Event, Loveland, Amsterdam Open Air, Decibel outdoor en Mysteryland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden