D66: evenementen in het nauw door terreinverlies

Het aantal festivalterreinen in Amsterdam slinkt snel. Zeeburger­eiland en Blijburg zijn al verdwenen, Riekerhaven lijkt spoedig te volgen. D66 maakt zich zorgen.

Josien Wolthuizen
Festival Milkshake in het Westerpark Beeld ANP
Festival Milkshake in het WesterparkBeeld ANP

Gemeenteraadslid Marijn Bosman heeft raadsvragen gesteld over de kwestie. Ze wil weten wat het college heeft ondernomen om te zorgen voor extra locaties voor evenementen.

Ook is ze benieuwd naar de uitkomst van de proef op het N1-terrein in Westpoort, waar verschillende festivals zijn georganiseerd maar waarvan de gemeente nog moet besluiten of het een vaste evenementenlocatie wordt.

"Festivals zijn echt een toevoeging voor de stad," zegt Bosman. "Het is een uiting van kunst en cultuur. Er zijn veel Amsterdamse festivals die innovatief en creatief zijn."

"DGTL is het duurzaamste festival van de wereld en Dekmantel behoort muzikaal tot de wereldtop. En laten we niet vergeten dat veel Amsterdammers er met veel plezier naartoe gaan. Het heeft maatschappelijke waarde."

Afspraken nakomen
Strafwerk, Pleinvrees, Vrijland en Zeezout moeten door het verdwijnen van Blijburg voor de edities van komende zomer al zoeken naar een alternatieve locatie, en die is niet zomaar voorhanden omdat een aantal festivals die in het Westerpark, het Sloterpark en op het NDSM-terrein werden gehouden, vanwege klachten van omwonenden ook al naar een andere locatie uitkijken.

Bosman: "Het is begrijpelijk dat op locaties waar veel mensen omheen wonen minder festivals kunnen worden georganiseerd. We hebben vorig jaar na lang overleggen met alle partijen een evenementenbeleid vast­gesteld waarin precies staat hoeveel evenementen er op elke locatie mogen worden georganiseerd."

"Op Blijburg waren dat er twintig, maar dat valt nu helemaal weg. Je moet wel nakomen wat je afspreekt of met een alternatief komen. Als dat niet gebeurt, moet dat worden aangepakt."

Omdat de gemeente in Riekerhaven versneld woningen wil laten bouwen, kun je er volgens Bosman op wachten tot ook daar geen festivals meer kunnen worden georganiseerd. Onder meer Nomads en Georgies Wundergarten zouden daardoor in de problemen komen.

Bron: Maps4News Beeld Jet de Nies
Bron: Maps4NewsBeeld Jet de Nies

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden